ZDA se z evropskimi državami dogovarja o prenosu tankov v Ukrajino

by Urednik

UKRAJINA BO DOBILA NEKDANJE NEMŠKE BMP-1

ZDA se z evropskimi zaveznicami dogovarja o možnostih pošiljanja tankov sovjetske izdelave Ukrajinski vojski, ki bi z njimi lahko branila svoje ozemlje na vzhodu in jugu države, poroča New York Times, ki se sklicuje na neimenovanega ameriškega uradnika iz Bidnove administracije.

Vsekakor je ameriški poziv evropskim državam da oskrbijo Ukrajino s starimi sovjetskimi tanki, kot tudi dobava nekdanjih vzhodnonemških oklepnikov BMP-1 ukrajinskim oboroženim silam, novo poglavje v oboroževanju Ukrajine v času vojne z ruskimi silami. Zahod se je tako odzval na potrebe Ukrajinske vojske po težki (ubojni) oborožitvi, za katero ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prosi že nekaj tednov. Zelenski je nedavno dejal, da je “nemogoče” braniti oblegano mesto Mariupol “brez zadostnega števila tankov, oklepnih vozil in seveda letal”.

Kot možne dobaviteljice glavnih bojnih tankov sovjetske izdelave v Evropi je več držav, najpogosteje se omenja Poljsko, ki ima kar velik arzenal nekdanje sovjetske oborožitve in je hkrati tudi močno zainteresirana za zmago Ukrajine.

Evropske države, ki so mogoče dobaviteljice sovjetskih tankov za potrebe ukrajinskih oboroženih sil (glede na vir o številu tankov po državah na spletni strani Wikipedia):

Bosna in Hercegovina – v oborožitvi ima okoli 70 tankov M-84 (jugoslovanskih različica sovjetskega tanka T-72) in 140 tankov T-55.

Bolgarija – v oborožitvi ima okoli 180 tankov T-72.

Hrvaška – v oborožitvi ima 75 tankov M-84A4 (M-84 je jugoslovanskih različica sovjetskega tanka T-72)

Madžarska – v oborožitvi ima še 30 tankov T-72M1 in v rezervi še okoli 130, ki jih želijo nadomestiti z nemškimi tanki leopard 2A4 (12) in 2A7 (44) – zelo majhna pa je verjetnost, da bo Madžarska pripravljena poslati tanke v Ukrajino.

Latvija – v svoji oborožitvi ima le 3 tanke T-55, ki jih uporablja za trenažne procese.

Poljska  – v svoji oborožitvi ima še več kot 580 tankov T-72M1, tako posodobljenih kot neposodobljenih, ob tem ima še 230 tankov PT-91 twardy (poljska nadgrajena različica T-72M1), svoje tankovske enote pa opremlja s sodobnejšimi nemškimi tanki leopard 2 (2A4, 2A5, 2PL – skupaj več kot 250).

Romunija – v  oborožitvi ima še okoli 250 sovjetskih tankov T-55.

Slovenija – v  oborožitvi ima 14 posodobljenih tankov M-84A4 (M-84 je jugoslovanskih različica sovjetskega tanka T-72) in še 32 v rezervi, kot tudi 30 nadgrajenih tankov T-55S, ki so v rezervi.

Severna Makedonija – v svoji oborožitvi ima 10 tankov T-72 in okoli 100 tankov T-55.

Vzhodnonemški oklepniki BMP-1 preko Švedske in Češke na poti v Ukrajino

Ravno v teh dneh je iz Nemčije prišla novica, da so nemške oblasti dovolile Češki prodajo okoli 56 goseničnih oklepnih vozil BMP-1 Ukrajini. Oklepniki so namreč bili del oborožitve nekdanje socialistične Nemške demokratične republike (NDR), ki so jih nato v devetdesetih prodali Švedski, ta pa jih je nadgradila in uporabljala vse do leta 2010, ko jih je 350 prodala zasebnemu češkemu podjetju Excalibur Army. Slednje je sprva trdilo, da bodo oklepnike modernizirali in prodali Češki vojski, vendar se je kasneje izkazalo, da so jih 250 v začetku leta 2015 prodalo Iraku brez dovoljenja Švedske in Nemčije. Ravno zaradi odklonilnega odnosa vlade Angele Merkel do prodaje ubojnega orožja Ukrajini v preteklih letih češko podjetje vse do sedaj ni uspelo preostalih oklepnikov prodati Ukrajini, saj Nemčije ni dala dovoljenja. V vladi Olafa Scholza se je po nekaj dneh vojne v Ukrajini stališče do prodaje ubojnega orožja Ukrajini spremenilo in kot kaže bo Ukrajina prišla do težko pričakovanih nekdanjih vzhodnonemških oklepnikov BMP-1. Na Švedskem so s posodobitvijo oklepnikom nadeli ime Pbv-501, ki so obdržali kupolo s topom 2AA8 73 mm in koaksialnim mitraljezom R PKT 7,62 x 54 mm, medtem ko so odstranili lanser vodenih raket.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum, Wikipedia,

Povezani članki