Ciper na vojaški paradi z novimi srbskimi oborožitvenimi sistemi

by Urednik

CIPRSKA VOJSKA NA PARADI PREDSTAVILA NOVE ARTILERIJSKE SISTEME IN OKLEPNIKE IZ SRBIJE

Ciprska nacionalna garda je na vojaški paradi v počastitev 59. obletnice ciprske neodvisnosti predstavila samovozno havbico nora-B52 in lahko oklepno bojno vozilo M16 miloš 4×4, ki so ju kupili v Srbiji. 

Vojaška parada, ki je potekala 1. oktobra v Nikoziji v počastitev 59. obletnice ciprske neodvisnosti, je razkrila, da ciprska nacionalna garda (Εθνική Φρουρά ali Ethnikí Frourá) nadaljuje s hitro modernizacijo z oborožitvenimi sistemi in vozili srbske proizvodnje, samovozno havbico  nora-B52 155 mm/52 8×8 (nora – ”novo oružje artilerije”) in BOV M16 miloš 4×4 – lahkim oklepnim večnamenskim bojnim vozilom.

V javnosti je bil prvič prikazan oklepnik miloš, opremljen s kupolo, ki so mu sledile štiri samovozne havbice nora-B52 (imenovane “ALEXANDER TGS”), v mimohodu pa jih je pozdravil predsednik Republike Ciper Nicos Anastasiades, ki se je udeležil parade skupaj z obrambnim minister Savvas Angelides, načelnik generalštaba nacionalne garde, generalpolkovnik Ilias Leontaris, grški državni obrambni minister Nikos Papagiotopoulos in srbski obrambni minister Aleksandar Vulin.

Po paradi je obrambni minister Angelides dejal, da se ciprska nacionalna garda nadgrajuje, in se zahvalil grškemu kolegu za stalno podporo Aten ter srbskemu obrambnemu ministru za njihovo praktično sodelovanje, kar je potrdil tudi pridobljeni topniški sistem. “Nacionalna garda si s svojo novo vojaško opremo in s trdim delom prizadeva nadgraditi zmogljivosti in dvigniti moralo,” je dejal Angelides.

Čeprav ni bilo objavljenih veliko podrobnosti o nedavnem nakupu orožja srbske proizvodnje Nikozije, so beograjski mediji v preteklih mesecih večkrat poročali o tem, da je Srbija Cipru prodala skupaj poveljniških vozil BOV M16 miloš 4×4 za opremljanje topniških baterij. Posel so ovrednotili na skoraj 50 milijonov EUR.

Po teh poročilih naj bi bila prva baterija šestih samovoznih havbic nora-B52 za ​​Ciper končana avgusta, kar so potrdile fotografije 4 ciprskih havbic nora-B52 v ciprskih maskirnih barvah in 2 vozili miloš, ki so jih opazili to poletje na srbskih cestah.

Samovozne havbice izdelujejo v tovarni Borbeni složeni sistemi v Veliki Plani, proizvodnjo pa financira Yugoimport-SDPR, srbska državna posredniška družba za uvoz in izvoz obrambne opreme prav nora-B52 in miloš sta med najprivlačnejšimi proizvodi srbskega državnega vojaško-industrijskega kompleksa.

Eden najbolje prodajanih izdelkov srbske vojaške industrije, samovozni artilerijski sistem nora-B52 so doslej že izvozili v Bangladeš, Kenijo in Mjanmar (24), zanimanje za orožje pa sta pokazala tudi Pakistan in Združeni arabski emirati. V službi je tudi v kopenski komponenti srbske vojske (Kopnena vojska Srbije, KoV), z njimi je opremljena niške mešana topniška brigada (Mešovita artiljerijska brigada), ki je zadolžena za zagotavljanje topniške podpore KoV po vsej Srbiji, v oborožitvi pa ima  že od aprila šest sistemov nora-B52.

Bojno oklepno vozilo miloš je že uporablja srbska žandarmerija (Žandarmerija) – oboroženi del srbske policije, prodaja teh lahkih oklepnih vozil Cipru pa je prvi izvozni uspeh. Poleg tega sta dobavi samovoznih havbic nora-B52 in oklepnikov miloš na Ciper so še toliko pomembnejši za Srbijo, ker gre za prvo vojaško prodajo srbske vojaške industrije v Evropi in to državi članici Evropske unije.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Ministrstvo za obrambo republike Srbije

Povezani članki