Črnogorska obrambna ministrica ugotavlja slabosti nacionalnega obrambnega sistema

by Urednik

NAPOVEDANA MODERNIZACIJA VOJSKE ČRNE GORE

Proces standardizacije in demokratizacije črnogorskega obrambnega sistema z izvajanjem kakovosti, celovitosti in depolitizacije mora biti učinkovitejši, potem ko je Črna gora junija 2017 postala članica NATO, je v intervjuju, objavljenem 14. januarja 2021 v podgoriškem dnevniku Pobeda, sporočila novoimenovana črnogorska obrambna ministrica Olivera Injac.

Intervju z ministrico Olivero Injac je potekal nekaj več kot mesec dni za tem, ko je nova vlada, katere članica je, nastopila funkcijo v Podgorici 4. decembra 2020, s čimer se je končala skoraj tri desetletja stara vladavina Demokratične stranke socialistov (DPS) v Črni gori s predsednikom države Milom Đukanovićem. Ko je govorila o ugotovljenih slabostih obrambnega sistema, je Injaceva razkrila, da je analiza pokazala več izzivov na področju financ, organizacije, integritete, človeških virov in podobno. »Ključne težave, s katerimi smo se soočali, so bile: finančna stabilnost proračuna ni bila zagotovljena, ker so se proračunska sredstva porabljala neracionalno; kadrovska politika ni bila usklajena z dejanskimi potrebami, zato je prišlo do presežka zaposlenih in dobili smo stotine zaposlenih po pogodbi o zaposlitvi, za katere ni bilo prave utemeljitve; pomanjkanje odgovornosti in delovne discipline zaposlenih; zelo nizka varnostna kultura in spoštovanje etičnih kodeksov; nefunkcionalna organizacijska struktura; neustrezno upravljanje finančnih in materialnih virov; nefunkcionalen pristop k uporabi službenih vozil; nenačrtovane naložbe v materialna sredstva,« je pojasnila črnogorska obrambna ministrica Olivera Injac in dodala, da bo zdaj cilj ministrstva in vlade izboljšati in preoblikovati nefunkcionalne dele sistema.

Napovedala je, da bo največji poudarek na doseganju ciljev zmogljivosti, modernizaciji in prepoznavanju potreb po opremljanju prijavljenih sil, zlasti ob upoštevanju, da mora Črna gora uskladiti prednostne naloge z dejansko gospodarsko krizo in obveznostmi, ki jih je že prevzela (nakup 3 helikopterjev Bell 412 in 2 helikopterjev Bell 505, 67 lahkih oklepnih taktičnih vozil Oshkosh Defense  JLTV 4x4in na njih nameščenih Elbit Systemsovih daljinsko upravljanih orožnih postaj) in z vnaprej načrtovanimi projekti, za katere je treba v naslednjih treh letih zagotoviti več kot 90 milijonov EUR . Črna gora bo za obrambni proračun za leto 2021 iz proračuna odvojila 1,81 odstotka BDP, da bi do leta 2024 dosegla 2 odstotka BPD za obrambo, kot so se zavezale države članice Nata na vrhu Alliance 2018 v Walesu, je dodala ministrica Olivera Injac in sporočila, da bo ena od prednostnih nalog v prihodnosti projekt opremljanja vojske s 3D radarjem za nadzor zraka.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: YouTube

 

Povezani članki