CV90 armadillo začel testiranja na Danskem

by Urednik

CV90 armadillo začel testiranja na Danskem

Danska vojska je prejela pet oklepnih bojnih pehotnih vozil CV90 armadillo za testiranje. Vozilo temelji na podvozju oklepnega vozila CV90. Razvilo ga je švedska podjetje Hägglundes AB, ki je sedaj v lasti britanskega BAE Systems, in je namenjeno za zaščito pehote med transportom.

Vozila bodo testirali v bazi Danske vojske Oksbol. Testiranja bodo potekala od konca aprila pa vse do septembra, Danska vojska pa bo ugotavljala primernost novega vozila, da izpolni zahteve za novo oklepno transportno vozilo. BAE Systems je oklepno vozilo ponudil tudi drugim državam, med njimi tudi ZDA in Kanadi.
Armadillo je različica oklepnega vozila CV90 brez kupole, ki ima dodatno z balistično in protiminsko zaščito po standardu STANAG 4a/b. Odstranitev kupole daje temu oklepnemu vozilo dodatno zmogljivost za namestitev šestih ton “rezervnega” tovora, predvsem za dodatno zaščito ali druge bojne konfiguracije. Zanimivo je, da je dobil ime po družini živali pasavci, katerih značilnost je trden oklep oz. dlake spremenjene v luske.

Več o izvedenki CV90 armadillo smo obširno pisali v reviji Obramba december 2011.

Pripravil: Anže Knific, foto: BAE Systems

VIDEO: Danska testiranja oklepnega goseničarja CV90 armadillo

Povezani članki