Danska vojska prejela prve oklepnike piranha 5

by Urednik

ZADNJA VERZIJA PEHOTNIH OKLEPNIKOV PIRANHA 8X8

Danska vojska je 16 mesecev po podpisu pogodbe dobila prva (predserijska) kolesna oklepna vozila Mowag piranha 5 8×8, ki jih proizvaja evropski obrat General Dynamicsa. Novi oklepniki piranha 5 bodo najprej deležni obsežnega testnega programa.

Danska se je konec decembra 2015 odločila za nakup 309 oklepnikov piranha 5 (tudi piranha V) in sicer v šestih različicah: pehotno, poveljniško, sanitetno, inženirsko, artilerijsko ter izvlečno vozilo. Zanje bodo skupaj z vzdrževanjem skozi ves življenjski cikel namenili okoli 600 milijonov dolarjev.

Prvih sedem novih predserijskih osemkolesnih vozil piranha 5, ki so bili Danski vojski dobavljeni v konfiguraciji pehotnega vozil, bodo v drugi polovici leta 2017 poslali na obsežna testiranja. Program vključuje testiranja delovanja v toplih in hladnih razmerah, vzdržljivosti, ustreznosti vgradnje opreme,… Po uspešnem zaključku testnega programa, predvidoma bo trajal do konca leta 2017, se bodo začele prve dobave (začetek leta 2018), ki bodo potekale vse do leta 2023.

»Piranje« bodo na Danskem postopoma nadomestile M113 in bodo postale hrbtenica oklepne flote v Danski vojski. Danska je zaenkrat prvi (večji) kupec zadnje različice oklepnika piranha 5 (V), testirajo pa jih tudi v Španski vojski (5 vozil), že nekaj let pa jih uporabljajo karabinjeri v Monaku (le 2 vozili).

Osemkolesno oklepno vozilo Mowag piranha 5

Piranha V (5) 8×8 je vozilo pete generacije oklepnih kolesnih vozil iz družine piranha, ki so ga prvič predstavili na oborožitvenem salonu Eurosatory 2010. Švicarski Mowag, ki je del ameriškega General Dynamics European Land Systems (GDELS), zatrjuje, da z vozilom postavljajo nove standarde v razredu kolesnih oklepnih vozil, predvsem na račun možnosti preživetja na bojišču. Novemu švicarskemu osemkolesniku so namreč zelo izboljšali zaščito (protiminsko in proti-IED). Poleg tega je piranha V opremljena še z vrsto drugih sistemov, ki vozilu izboljšujejo zmogljivosti.

Oboroženo je lahko s celo paleto orožja, kot je mitraljez 12,7 mm ali avtomatski  top 25 ali 30 mm, pa tudi s topom 105 mm z majhnim odsunom, na oklepnika pa namestijo tudi daljinsko upravljano kupolo Delco Systems s topom 25 ali 30 mm, ali pa Rheimetall Systemsovo bojno postajo z mitraljezom 12,7 mm. Piranho so za čim večjo pasivno zaščito na bojišču opremili s sistemi za zmanjšanje toplotne slike, modularni zaščitni sistemi pa zagotavljajo vozilu zaščito pred RPG orožji, kroglami 14,5 mm za 3600 in granatami 30 mm pod naklonom do 300 na prednjem delu vozila. Dno je oblikovano in zasnovano tako, da obvaruje vozilo pred eksplozijami protioklepnih min do 8 kg.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

 

Povezani članki