Erdogan predlaga Putinu skupno proizvodnjo raketnega sistema S-500

by Urednik

TURČIJA VSE BOLJ ZAINTERESIRANA ZA NAPREDNE RUSKE RAKETNE SISTEME ZRAČNE OBRAMBE

Turčija se že dlje časa ozira za zmogljivim in sodobnim sistemom zračne obrambe dolgega dosega, ki bi zadovoljil njihove strateške obrambne zmogljivost želi skupne proizvodnje nove generacije. Ankara si tako želi skupne proizvodnje nove generacije ruskega zračno-obrambnega raketnega sistema S-500.

“Bil sem v stiku s predsednikom Putinom in predlagal skupno proizvodnjo raketnega sistema S-500,” je izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v intervjuju za 24 TV. Ni pa povedal, kaj natančno mu je na to zamisel odgovoril Vladimir Putin

Tiskovna agencija Anadolu ob tem poroča, da je Rusija odobrila Turčiji kredit pod zelo sprejemljivimi pogoji za nakup zračno-obrambnega sistema S-400. Kot je izjavil Erdogan, predstavlja naslednjo stopnjo skupna rusko-turška proizvodnja najsodobnejšega zračno-obrambnega raketnega sistema S-500. Slednji bo v obdobju naslednjih 25 let nasledil sistem S-400. Kot je pred časom izjavil ruski obrambni minister Šojgu, bo S-500  nared za operativno rabo v naslednjem desetletju.

Po besedah namestnika ruskega obrambnega ministra Dimitrija Rogozina, naj bi v Nižjem Novgorodu že proizvajali raketna sistema S-400 in S-500, nameščena na tovornjakih.

Turčija pričakuje uvedbo S-400 v operativno (defenzivno) rabo v prvi četrtini prihodnjega desetletja. Turčija bo dobila dve bateriji S-400, z njimi pa  bodo rokovali turški vojaki. Kot zatrjujejo, pa naj bi S-500 še povečal doseg obstoječih zračno-obrambnih sistemov.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki