Finska odložila neposredno dobavo tankov leopard 2 v Ukrajino

by Urednik

FINSKA ŠE NI V ZVEZI NATO

Še ena evropska država je odstopila od takojšnje dobave tankov Ukrajini, v Helsinkih so se namreč odločili preložiti prenos tankov leopard 2 ukrajinski vojski.

Ameriški časopis Wall Street Journal, ki se sklicuje na visokega uradnika Nata, poroča, da se je Finska odločila odložiti neposreden prenos obljubljenih tankov leopard 2 v Ukrajino pred vstopom v Nato. 

»Finska je jasno povedala, da bo najverjetneje zadržala neposredne dobave tankov, dokler se uradno ne pridruži zavezništvu,« je dejal predstavnik Nata.

V samih Helsinkih so pred tem izjavili, da se pripravljajo na sodelovanje v tako imenovani “tankovski koaliciji”, katere naloga bi bila oskrba ukrajinske vojske z nemškimi tanki leopard 2. To je potrdil tudi tamkajšnji obrambni minister Mikko Savola, vendar brez “glasnih” izjav, kot je to storila Poljska.

Danes je finska vojska oborožena s 139 tanki leopard 2A4 in 100 tanki leopard 2A6, vendar Zelenski in njegov vojaški vrh ne bi smeli upati na obsežnejšo dobavo finskih tankov. Četudi se bodo Helsinki po vstopu v Nato odločili za prenos tankov v ukrajinske oborožene sile, bo Kijev prejel vsega “nekaj enot oklepnih vozil”. 

Vprašanje vstopa Finske v zavezništvo še vedno visi v zraku, predvsem zaradi Švedske. Finci in Švedi so vložili enotno prošnjo za vstop v Nato in naj bi skupaj vstopili v zavezništvo, a Turčija vstopu Švedske nasprotuje. Ankara bi lahko vlogo Helsinkov odobrila ločeno, a je šlo tudi tam nekaj narobe in Erdoganu zdaj ni do potrditve. Naslednji datumi možnega vstopa Švedske in Finske v Nato – kot omenjajo – naj bi bili v letošnjem poletju.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikimedia

Povezani članki