FOTO: Mednarodna vojaška vaja Rock Proof 3 na Počku

by Urednik

SKUPNA TAKTIČNA VAJA AMERIŠKE IN SLOVENSKE VOJSKE

V zadnjih tednih v Sloveniji poteka mednarodna vojaška vaja Rock Proof 3 (prva je bila izvedena jeseni 2013, druga pa spomladi 2014) na kateri poleg pripadnikov 1. brigade Slovenske vojske sodelujejo tudi pripadniki 173. zračno-desantne brigade Ameriške vojske, ki so nastanjeni v italijanskem mestu Vicenza (slabih 200 km od slovenske meje).

Prvi del vojaške vaje Roock Proof 3 je potekal od 14. do 21. novembra 2014 v Vojašnici barona Andreja Čehovina (VbAČ) Postojna in na Osrednjem vadbišču Slovenske vojske na Počku pri Postojni. Na vaji sodelujejo slovenski vojaki iz 10. pehotnega polka ob podpori drugih enot in rodov Slovenske vojske. Pripadniki Ameriške vojske so na vajo prišli iz italijanske kasarne Carlo Ederle v bližini mesta Vicenza z več kot petdesetimi vojaškimi terenskimi in tovornimi vozili.

V teh dneh, med 1. in 4. decembrom 2014, poteka drugi del vaje Rook Proof 3, na katerem se na ravni oddelka urijo v reakcijah na odzive na zasedo, ostrostrelca in druge morebitne grožnje med patruljiranjem v urbanem okolju. Poleg tega je namen vaje tudi sodelovanje z ameriškimi vojaki in izmenjava znanj in izkušenj.

Med prikazom taktičnega urjenja oddelka Slovenske vojske iz 10. pehotnega polka so vojaki v odzivu na grožnjo v naselju uporabljali avtomatske puške FN F 2000 S kalibra 5,56mm in lahke puškomitraljeze FN MINIMI kalibra 5,56mm ter manevrsko strelivo. Vojake so spremljali inštruktorji (na slikah v odsevnih jopičih), ki so nadzirali delovanje oddelka ob odzivu na nevarnost, njihovo postavljanje in taktiko delovanja. Naloga te vaje je predvsem v tem, da bi se vojaki čimbolje taktično izurili v skupinskem delovanju ob pojavu grožnje.

Na vadbišču Bač, v neposredni bližini vadbišča Poček, pa je potekalo tudi urjenje v streljanju s puškomitraljezi FN MAG kalibra 7,62 mm.

Pripravil: A. Knific, foto: Revija Obramba

FOTO: Mednarodna vojaška vaja Rock Proof 3 na Počku

Povezani članki