Hrvaška v pogovorih za nakup oklepnikov M2A2 ODS bradley

by Urednik

HRVAŠKA VOJSKA KMALU Z OKLEPNIKI BRADLEY

Hrvaški premier Andrej Plenković je imel sestanek z obrambnim ministrom Mariom Banožićem ter predstavniki ministrstva za obrambo in oboroženih sil glede ponudbe ZDA za opremljanje Hrvaške vojske z bojnimi vozili pehote M2A2 bradley v različici ODS.

Ministrstvo za obrambo in Generalštab Hrvaške vojske sta bila zaprošena za dodatna pojasnila o ponudbi kot dobri dolgoročni naložbi za kopensko vojsko.

Vlada Hrvaške je podala zahtevo za nakup 76 obnovljenih oziroma posodobljenih bojnih vozil M2A2 ODS (Operation Desert Storm) bradley, skupaj s 84 mitraljezi M240, približno 1200 raketami BGM-71 TOW 2A in 2B, 500 protiutrdbenimi raketami BGM-71H TOW bunker buster (BB) in drugo opremo. Skupni ocenjeni stroški programa znašajo 757 milijonov dolarjev.

Glavni izvajalci bodo BAE Systems iz Pennsylvanje in Raytheon Missile Systems iz Arizone. Izvedba predlagane prodaje bo od ameriške vlade in osebja izvajalcev zahtevala, da obiščejo Hrvaško v povezavi z zahtevami za nadzor in podporo programa ter zagotovijo podporo za usposabljanje in vzdrževanje v državi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki