Hrvaški obrambni minister Damir Krstičević na obisku v Sloveniji

by Urednik

KRSTIČEVIĆ IN KATIČEVA BOSTA OKREPILA SODELOVANJE SLOVENSKE IN HRVAŠKE VOJSKE

V Sloveniji je bil na enodnevnem uradnem obisku novi hrvaški obrambni minister Damirja Krstičevića, ki ga je gostila slovenska ministrica za obrambo Andreja Katič. Nekdanji generalmajor Krstarevič, ki ima bogato vojaško zgodovino in je imel vidno vlogo v hrvaški domovinski vojni,  je bil na funkcijo obrambnega ministra imenovan sredi oktobra 2016, ko je zaprisegla nova hrvaška vlada.

Hrvaškega obrambnega ministra Damirja Krstičevića, ki je hkrati tudi podpredsednik vlade Republike Hrvaške, je po sprejemu z vojaškimi častmi najprej gostila obrambna ministrica Katičeva, zatem pa še delegaciji obeh držav. Ministrica Andreja Katič je hrvaškemu kolegu čestitala za imenovanje na dolžnost podpredsednika vlade in obrambnega ministra.

Minister Krstičević je izrazil zadovoljstvo, da se pripadniki Slovenske vojske že več let udeležujejo kariernih in funkcionalnih izobraževanj na Visoki šoli za podčastnike, Poveljniško-štabni šoli in tečajev za obrambne diplomate na Hrvaškem. Katičeva je ob tem dejala, da bo zaradi kakovosti šolanja in tečajev Slovenska vojska svoje pripadnike na te programe napotila tudi v prihodnje. Ministra sta se zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja na treh področjih in sicer intenzivnejšem sodelovanju v okviru Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje, na področju usposabljanja usmerjevalcev združenih ognjev, saj Slovenska vojska na letališču v Cerkljah ob Krki vzpostavlja regionalno šolo AGOS, ki bo akreditirana tako s strani ZDA in zveze Nato, kot tudi na področju obrambne in zaščitne industrije.

Ministrica Katičeva je poudarila dobro sodelovanje med državama na obrambnem in vojaškem področju tradicionalno izjemno dobro že od leta 2003, ko sta državi podpisali sporazum o sodelovanju na obrambnem področju. Prav tako imata obrambni ministrstvi sosednjih držav kontinuiteto rednih srečanj na najvišji vojaški in politični ravni ter skupne vrednote in sta članici istih zavezništev. V okviru obrambno-vojaškega sodelovanja je Andreja Katič posebej izpostavila izvedbo skupnih vojaških vaj in usposabljanj (Jadranski udar, Takojšnji odgovor, Ščit, Delfin, Adrion), ki predstavljajo pomemben prispevek k dvigu usposobljenosti ter krepitvi medsebojne povezljivosti. Ministrica Andreja Katič se je hrvaškemu kolegu zahvalila za vlogo Hrvaške v Natovem centru odličnosti za gorsko bojevanje, saj je naša soseda ena od sponzorskih držav in v stalno strukturo centra odličnosti prispeva pripadnika, odgovornega za področje usposabljanj.

V pogovoru o regionalnem sodelovanju in večstranskih projektih sta ministra kot posebej uspešno izpostavila sodelovanje obeh držav v Večnacionalnih silah kopenske vojske (Multinational Land Force – MLF). V okviru sodelovanja Slovenije kot pridružene članice centra RACVIAC je ministrica izrazila zanimanje za nadaljnje sodelovanje, in sicer predvsem na področju vidika spola. Ministrica je predlagala, da bi v okviru RACVIAC organizirali tečaje s področja vidika spola, na katerih bi slovenski strokovnjaki predstavili pomen tega vidika za oborožene sile, saj ima Slovenija na tem področju veliko znanja in izkušenj ter je prepoznana tudi v okviru Nata. Minister Krstičević je predlog podprl, saj tudi na Hrvaškem zavedanje o pomenu tega vidika narašča.

hrvaski-in-slovenski-vojaki

Ministrica Andreja Katič je v nadaljevanju s sodelavci hrvaški delegaciji predstavila aktualno stanje na področju reform obrambnega sistema in izpostavila, da je Sloveniji uspelo ustaviti trend padanja obrambnih izdatkov.  Slovenija se je namreč na vrhu NATO v Walesu zavezala, da bo stremela k realnemu povečanju obrambnih izdatkov z rastjo BDP, pri čemer je po besedah slovenske ministrice posebej optimistično izboljšanje makrofinančnega stanja v Sloveniji in ugodna napoved rasti BDP v prihodnjih letih. Kot je dejal minister Krstičević, se je tudi Hrvaška zavezala k postopnemu dvigovanju obrambnega proračuna v naslednjih letih. Ministrica je predstavila ugotovitve lani izvedenega Strateškega pregleda obrambe, ki izpostavlja nujnost prenove strategij in doktrin, sistemske spremembe, zagon posodobitve Slovenske vojske ter zaustavitev negativnega trenda na kadrovskem področju. Ministrica je pojasnila, da so skladno s temi ugotovitvami že oblikovali implementacijski načrt, predstavila pa je tudi intenzivno spreminjanje najpomembnejših obrambnih zakonov – Zakona o obrambi in Zakona o službi v Slovenski vojski ter lani končan projekt prenove kriznega upravljanja v državi. Ministra sta se strinjala, da bi ministrstvi ob dejstvu, da obe izvajata obsežne reforme, lahko izmenjevali dobre prakse.

V pogovoru o varnostnih razmerah na Zahodnem Balkanu in v širši regiji sta se oba ministra zavzela za približevanje držav Zahodnega Balkana k evropskim integracijam, saj je proces integracije držav k EU in Natu mehanizem zagotavljanja vzdržnosti reformnega procesa, izgradnje institucij ter sprejemanja EU norm in standardov. Poudarila je, da Slovenija ostaja zavezana politiki odprtih vrat za integracijo držav Zahodnega Balkana v evroatlantske integracije. Ministra sta izmenjala tudi informacije o begunsko-migrantski problematiki.

Ministra sta izmenjala tudi informacije glede prispevkov obeh držav k vzpostavljanju in ohranjanju svetovnega miru in varnosti v okviru mednarodnih operacij in misij. Težišče slovenskega operativnega delovanja v tujini že vrsto let ostaja na Zahodnem Balkanu, v nam najbližji regiji, ki se še naprej sooča s številnimi izzivi in kjer varnostno-stabilizacijski, reformni in evroatlantski integracijski procesi niso povsem končani. Zaradi kompleksnosti varnostnih in drugih izzivov na Bližnjem vzhodu Slovenija kontinuirano sodeluje v misijah OZN UNIFIL in UNTSO. Zaradi sprememb varnostnega okolja v vzhodni soseščini so zaveznice na vrhu Nata v Varšavi sprejele odločitev, da skupaj okrepijo zavezniško vojaško prisotnost na Vzhodu. Zato je slovenska vlada prejšnji teden sprejela namero, da v okviru t. i. prednje prisotnosti Nata (eFP) v Latvijo pošlje do 50 pripadnikov Slovenske vojske, pri čemer bo dokončno odločitev o tem vlada sprejela po razpravi v državnem zboru. Minister Krstičević je predstavil sodelovanje Hrvaške v mednarodnih operacijah in misijah ter ob tem poudaril, da bo prav letos v mednarodne operacije in misije napoteno največje število pripadnikov hrvaških oboroženih sil. Kot je dejal, bo Hrvaška v eFP prispevala kontingent, ki bo deloval pod poveljstvom Nemčije.

V nadaljevanju obiska v Sloveniji je podpredsednika hrvaške vlade in ministra za obrambo Hrvaške sprejel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Po srečanju s poslanci Odbora za obrambo Državnega zbora Republike Slovenije je hrvaška delegacija obiskala Natov center odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah in tako sklenila uradni obisk v naši državi.

Vir: MORS, foto: Bruno Toič, Military Forum

Povezani članki