Hrvati nadgradili lahki večcevni raketomet RAK-SA-12

by Urednik

LAHKI VLEČNI VEČCEVNI RAKETOMET ZA HITRO TRANSPORTIRANJE

Na Hrvaškem je družba M Adler D razvila lahki večcevni raketomet RAK-SA-12 kalibra 128 mm, ki so ga namenili uničevanje sovražnikovih položajev na razdaljah od 800 do 8500 metrov. Gre za izboljšano različico večcevnega raketometa RAK-12, ki jih v Hrvaški vojski uporabljajo 68.

RAK-SA-12 je vlečni lahki večcevni raketomet, ki je zaradi svoje nizke teže, relativno velikega dosega in ognjene moči primeren za uporabo na različnih terenih in v vseh meteoroloških razmerah. Lansirni sistem se lahko polni z raketami kalibra 128 mm: M91, M91A1 in M91A2, ki se lahko uporabljajo v temperaturnem območju med -30 °C in +50 °C. Priprava za uporabo in lansiranje izstrelkov traja tri minute in pol, od takrat ko se RAK-SA-12 pripelje na položaj. Za istrelitev celega rafala izstrelkov (12) je potrebnih 9,6 sekunde. Za ponovno polnjenje je potrebno dobro minuto časa. Za transportiranje (s tovornjakom, terenskim vozilom,…) in uporabo je potrebnih 5 vojakov ter poveljnik.

Prazen RAK-SA-12 (brez izstrelkov) se lahko vleče s hitrostjo do 80 km/h na asfaltnih cestah, do 50 km/h na makadamu in do 25 km/h na razgibanem terenu. Če so v lanserjih že izstrelki (12),  se lahko na asfaltu vleče s hitrostjo do 60 km/h cestah, na makadamu do 40 km/h in do 15 km/h na razgibanem terenu.

Razvili so ga za uničevanje sovražnikove artilerije, pehote, poveljniških položajev, komunikacijskih centrov, utrjenih položajev, kot tudi pristanišč, cestnih in železniških povezav, so ob predstavitvi zapisali pri proizvajalcu.

Pripravil: A. Knific, foto: M Adler D

Povezani članki