Indijo zanima ruski lahki tanki sprut-SDM1

by Urednik

RUSKI LAHKI TANK REŠITEV ZA INDIJSKO VOJSKO

Indija se resno zanima za sodelovanje pri razvoju in nakup ruskih lahkih tankov sprut-SDM1 v katerih vidijo rešitev za morebitne spopade s Kitajsko vojsko na gorskih terenih, kakršne sta državi uprizorili v devetmesečnem v regiji Ladakh v Himalaji (med aprilom 2020 in februarjem 2021).

Indija bo sodelovala tudi pri preizkušanju lahkih tankov sprut-SDM1, ki se začnejo pozno poleti, saj je tank še v razvoju. Indijska vojska naj bi po prvih ocenah lahko dobila okoli 350 lahkih tankov.

Indija naj bi bila sicer navdušena nad 18-ton težkim tankom sprut-SDM1, ker ima vgrajen podoben top kot tank T-90M (ki je v službi Indijske vojske) in izstreljuje enako strelivo. Indija trenutno uporablja tanke T-90 in T-72, ki so prav tako ruskega porekla. Nakup bi tako pomenil, da logistični in vzdrževalni sistemi tankov sprut za oklepni korpus ne bodo drastično drugačni.

Ruska odobritev vključitve Indije v preizkušanje lahkih tankov je prišla po tem, ko je indijski obrambni minister Rajnath Singh med obiskom v Rusiji avgusta 2020 govoril o potrebi Indije po nakupu lahkih tankov, Rusija pa je Indiji že takrat ponudila lahke tanke sprut-SDM1.

Potreba Indijske vojske po lahkih tankih se je pokazala, ko je Indija med dolgotrajnimi spopadi s Kitajsko v regiji Ladakh na bojišče napotila tanke T-90, težke približno 46 ton. Nasprotno pa je Kitajska tja poleg drugih oklepnih elementov napotila tudi nove lahke tanke type 15.

Lahki tank 2S25M sprut-SDM1 je posodobljena različica tanka sprut-SD in je popolnoma amfibijsko vozilo. Ta lahki tank je je postavljen na šasijo desantnega bojnega vozila BMD-4M in uporablja nekatere elemente za nadzor ognja glavnega bojnega tanka T-90MS. Sprut-SDM1 je bil predstavljen leta 2016. Izhodiščna različica za samovozni protitankovski top (SPATG) je bila uradno sprejeta leta 2006, to je bila sprut-SD. Da bi povečali bojno preživetje posodobljenega tanka, je industrija razvila izboljšano – ojačeno balistično zaščito za sprut-SDM1 SPATG. Orožje je bilo v celoti integrirano z digitalnim sistemom za nadzor ognja, ki povečuje natančnost streljanja in omogoča posadki, da uničuje tudi zračne nizkoleteče cilje, ki letijo z majhno hitrostjo na nizki višini, na primer helikopterje in brezpilotne letalnike. SPATG je opremljen tudi z vodeno raketo na osnovi izstrelka invar-M, ki se izstreli skozi cev topa. Razvita je bila tudi različica projektila s termobarično visokoeksplozivno bojno glavo za uničevanje fortifikacijskih objektov na bojišču.

 Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki