Iraška vojska dobila ruske večcevne raketomete TOS-1A

by Urednik

IRAŠKA VOJSKA Z DODATNIMI RUSKIMI RAKETOMETI V BOJ PROTI ISIS-U

Iraška vojska naj bi konec februarja 2016 dobila ruske samovozne večcevne raketomete TOS-1A, katerih lanserji so pritrjeni na šasijo tanka T-90, poročajo nekateri ruski vojaški analitiki na socialnih omrežjih.

Število raketometov TOS-1A, ki jih je od Rusije kupil Irak ni znano, so pa v Bagdad že junija 2014 s transportnim letalom An-124-100 pripeljali prve štiri »testne« raketomete tega tipa.

TOS-1A “solntsepek” (žgoče sonce) je ruski večcevni raketomet, ki lahko izstreljuje tudi rakete s termobarično bojno konico. Sprva so jih nadgrajevali na šasije tankov T-72 (TOS-1M), kasneje pa tudi na šasijo glavnega bojnega tanka T-90. Lanser ima 30 cevi 220 mm, rakete pa so namenjene uničevanju nasprotnikove pehote ali utrdb, pa tudi lahko oklepljenih bojnih in transportnih vozil.

TOS-1A je zadnja izvedenka izvirnega (sovjetskega) težkega plamenometa TOS-1 (тяжёлая огнемётная система), v Rusko vojsko pa so sistem uvedli leta 2001. Ruska vojska je ta večcevni raketomet uporabljala v bojih v Čečeniji, izvozili pa so ga še v Azerbajdžan in Kazahstan. Kot trdijo viri, so Iračani plamenomet že uporabili v bojih proti pripadnikom Islamski državi (o tem smo poročali že jeseni 2014), verjetno pa so te raketomete izvozili tudi v Sirijo, kjer so jih opazili v bojih vladnih enot proti opozicijskim (sirskim upornikom).

O oborožitvenem sistemu TOS-1A zelo podrobno pišemo v Reviji Obramba marec 2016 (več), v analizi o uporabljenih oborožitvenih sistemih in opremi v sirijski državljanski vojni Sirijski vojaški poligon (1. del) avtorja dr. Antona Žabkarja.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum, YouTube

VIDEO: Uporaba raketometov TOS-1A v Iraku

Povezani članki