Italijanska vojska naročila še 40 oklepnikov freccia 8×8

by Urednik

POVELJNIŠKE IN MINOMETNE RAZLIČICE VOZIL FRECCIA ZA ITALIJANSKO VOJSKO

Italijanska vojska je s konzorcijem Iveco – Oto Melara (CIO) sklenila pogodbo za nakup dodatnih 26 poveljniških bojnih vozil pehote freccia 8×8 in 14 minometnih različic (120 mm), pa tudi 6 reševalnih in izvlečnih vozil 10×10.

Pogodba, podpisana 30. decembra 2021, je del tekoče dobave programa Veicolo Blindato Medio (VBM) Freccia za 2. srednjo brigado Italijanske vojske. Od 26 naročenih poveljniških vozil freccia 8×8 jih bodo 13 namenili taktični enoti in 13 poveljniški enoti. Italijanska vojska ima v svoji oborožitvi že preko 650 oklepnikov freccia 8×8.

Posel vključuje tudi nadgradnjo na “Plus” različico platforme VBM, kot tudi dolgoročno integrirano logistično podporo za vse kupljene platforme.

Italijanski oklepnik freccia VBM (Veicolo Blindato Medio – srednje oklepno vozilo) je opremljen z kupolo (z dvočlansko posadko),oboroženo z Oerlikonovim topom 25 mm, koaksialnim (sovprežnim) mitraljezom 7,62 mm in podobnim orožjem, pritrjenim na streho vozila. Po želji in na zahtevo kupca vozilo opremijo s topom ATK 30 mm mk44 in protioklepnimi vodljivimi raketami, pritrjenimi ob straneh kupole.

Posadka oklepnika VBM freccia šteje tri člane, v posadkovnem delu osnovne verzije pehotnega bojnega vozila (IFV – infantry fighting vehicle) je prostora še za osem vojakov. V bolj specializiranih izvedenkah je vgrajena poveljniška ali izvidniška oprema, opremijo ga lahko tudi s 120-mm minometom. 

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki