Južnokorejske artilerijske vaje ob 5-letnici napada na otok Yeonpyeong

by Urednik

NOVE NAPETOSTI MED JUŽNO IN SEVERNO KOREJO

Južna Koreja je v ponedeljek, 23.11.2015 začela artilerijsko vojaško vajo v bližini sporne razmejitvene črte s Severno Korejo v Rumenem morju, kljub temu, da je Severna Koreja obljubila “maščevalen” odgovor v primeru vojaške vaje, poročajo južnokorejski mediji. 

Po poročilih južnokorejske informativne agencije Yonhap izvaja južnokorejska vojska artilerijsko vajo z bojnim strelivom ob obmejnih otokih, sicer znotraj ozemeljskih voda. Ob tem je Pjongjang (Severna Koreja) opozoril Seul (Južna Koreja), da bi drobci granat lahko padali tudi v morje v severnokorejskih obalnih vodah.

Artilerijska vaja Severnokorejske vojske poteka ob 5-obletnici severnokorejskega napada na južnokorejski otok Yeonpyeong, ko sta umrla dva vojaka in dva civilista. Kot trdijo Severnokorejci, je takratni napad sprovocirala podobna artilerijska vaja južnokorejske vojske na tem območju.  Združeni narodi so takratni incident – napad na otok Yeonpyeong – obravnavale kot enega najresnejših incidentov po koncu korejske vojne leta 1953. Obe državi sta od takrat “formalno” še vedno v vojni, čeprav v stanju premirja, potem ko so propadla pogajanja o mirovnem sporazumu med državama.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

National Interest: 5 žarišč, ki lahko zanetijo tretjo svetovno vojno

Vsaka od globalnih vojn se začne z iskrico, poudarja ameriški National Interest, ko navaja pet potencialnih žarišč, na katera bi morali biti še posebej pozorni, saj bi lahko prav ta zanetila tretjo svetovno vojno.

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

Povezani članki