Kakšno orožje lahko Srbija kupi od Izraela

by Urednik

SE SRBIJA ODLOČA ZA (POLITIČNI) NAKUP OROŽJA V IZRAELU?

Srbija ima dovolj denarja za nakup orožja v Izraelu, zato je z vidika zunanje politike pomembno, da je nakup optimalen in da Srbija to orožje potrebuje. Na spisku orožja, ki ga ponuja Izrael, bo Srbija zagotovo našla nekaj, kar potrebuje, meni (v pogovoru za Sputnik) srbski letalski in vojaški poznavalec Aleksandar Radić in posebej izpostavlja raketni sistem spike.

 Ta Rafaelov raketni vodeni protioklepni (protiutrdbeni)  sistem v več različicah (po dosegu ipd.) se je znašel v nakupni malhi marsikaterega tujega kupca in sodi med najbolj priljubljen izvozni artikel izraelske obrambne industrije, že pred dobrim desetletjem pa se je zanj odločila tudi Slovenska vojska ter z njim dobila enega najzmogljivejših (protioklepnih) oborožitvenih sistemov, pa tudi najučinkovitejših oborožitvenih sistemov nasploh.

Da namerava Srbija od Izraela kupiti orožje, je v intervjuju za Jeruzalem Post izjavil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Medtem, ko se je udeležil konference Ameriško-izraelskega sveta za javne zadeve v Washingtonu, je predsednik Srbije poudaril, da v tem primeru ne bo šlo za ”malenkosten” nakup.

Na vprašanje, o kakšnem orožju lahko govori vojaški analitik, je Aleksandar Radić dejal, da je najprej treba poudariti, da so za srbsko zunanjo politiko nabave orožja in vojaške opreme dejansko sredstvo za doseganje referenc. Kot vojaško nevtralna država mora Srbija vzpostaviti trdnejše zunanjepolitične s številnimi državami, najlažje pa je to doseči z nakupom orožje v tej državi, je dejal Radić in dodal, da poleg vojaških nabave iz Rusije v zadnjih letih poteka nakup helikopterjev evropskega Airbus Helicoptersa  za vojsko in policijo, vendar naj bi se Srbija pri tem ne zaustavljala.

“Srbija je prav tako nabavila belgijsko orožje (pri FN Herstalu) – jurišne puške in mitraljeze, s Kitajsko so bile podpisane pogodbe o brezpilotnih letalnikih in prenos tehnologije za srbske brezpilotne oborožene letalnike. Dogovorjeno je bilo sodelovanje s francosko industrijo pri posodobitvi srbskih bojnih sistemov, nabavljene so bile protiletalske rakete,” komentira Radić.

Poudarja tudi, da Srbija ima denar za nakup orožja v Izraelu. Po njegovih besedah ​​bo namreč imela naslednjih treh letih na voljo več kot 530 milijonov evrov proračunskih sredstev za nabavo orožja in vojaške opreme ter posodobitev. Ob možnem rebalansu proračunskih sredstev, pa bi bilo teh sredstev celo lahko še več. “To je resen denar za Srbijo, pa tudi za regionalne dodelitve,” meni.

Radić meni, da bi bilo s seznama, ki ga Izrael, najbolje kupiti protioklepni vodeni raketni sistem spike. To je orožje, ki ga uporabljajo številne države, številne pa po njem tudi povprašujejo: “Ker je učinkovit. Obstaja več modelov z visoko stopnjo poenotenja in skupnih delov, od prenosne protioklepne različice do tistega na oklepniku. Možno  bi ga bilo namestiti tudi na srbski osemkolesni oklepnik lazar 3. Izrael pa poleg tega ponuja tako sredstva elektronsko izvidovanje kot tudi sredstva za protielektronsko delovanje,  vsa po vrsti pa so to sredstva s tradicionalno močnimi referencami. Srbske obveščevalno-varnostne službe so v Izraelu že kupovale določena sredstva, ki omogočajo prisluškovanje komunikacijam.”

V tretjo kategorijo možnih srbskih nakupov v Izraelu bi lahko uvrstili opazovalne radarje. Ta sredstva so prav tako resna izvozna postavka za Izrael, kar pa je manj verjetno, saj  je pravkar v teku dobava sistema zračne obrambo pancir-S1,  aranžmaje za brezpilotne letalnike pa je pred nedavnim Srbija sklenila s  Kitajsko. Izraelci namreč sodijo med vodilne proizvajalce tovrstnih letalnikov v svetu.

Poleg nabav oborožitvenih sistemov ima Srbija v načrtu tudi številne posodobitve obstoječih sistemov. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da se Srbija v tem procesu ozira za sodobnimi tehnologijami, pri čemer ima veliko vlogo Vojaško tehnični inštitut (VTI) z visokostrokovnimi temelji, postavljenimi še v nekdanji skupni državi Jugoslaviji. Pri tem seveda išče Srbija podporo v tehnologijah, ki jih sama nima.

S čisto zunanjepolitičnega gledišča je za Srbijo – kot je poudaril v omenjenem intervjuju srbski predsednik Vučić – bolj pomemben sam obstoj teh pridobitev, kot pa katera sredstva bodo kupljena s seznama, ki ga za Srbijo pripravlja Izrael.

Pripravil: B. Knific, foto: Ministrstvo za obrambo Srbije

 

Povezani članki