Kitajci predstavili novi modularni oklepnik VP10 8×8

by Urednik

OKLEPNO VOZILO 8X8 ZA PODORO S TOPOM KALIBRA 105MM

Kitajski proizvajalec NORINCO (Severnokitajska industrijska korporacija) že par let razvija novo modularno oklepno vozilo VP10 8×8, ki so ga javnosti prvič predstavili na 11. mednarodnem kitajskem letalskem salonu v Zhuhaiu.

Osemkolesnik bo rabil kot platform za številne izvedenke, modularnost pa ponuja tudi možnost različne stopnje zaščite vozila – glede na različne naloge in namen uporabe. Lažja verzija oklepnika je predvidena za transport vojakov – v vozilo jih bo šlo skupaj ducat v polni opremi. V težji, oboroženi izvedenki bo prostora za osem vojakov, nekatere oborožene različice bodo opremljene tudi s protioklepnimi raketnimi lanserji. Na omenjeni mednarodni letalski razstavi so pokazali različico za podporo, oboroženo s topom 105 mm.

Novo kolesno oklepno transportno vozilo VN10 8×8 bo amfibijsko, mogoče pa ga bo transportirati tudi z vojaškima transportnima letaloma Il-76 ali Y-20.

Pričakuje se, da bo kitajski Norinco oklepnik VP10 (tako kot sedaj VN-1 oz. ZBL09) ponudil v številnih različicah, vse od poveljniškega vozila, bojnega vozila, samovozne havbice, inženirskega vozila, transportnega vozila,… Gre pa za naslednika amfibijskih oklepnih vozil Norinco VN1 8×8 (izvozna različica kitajskega modela ZBL09). Vendar pa sta vozili že na prvi pogled precej različni.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube, Military forum

Povezani članki