Kitajci predstavili novo oklepno vozilo ST1 s topom kalibra 105 mm

by Urednik

NOVO KITAJSKO OKLEPNO VOZILO

V sklopu 10. Kitajske mednarodne razstave letalskih in vesoljskih tehnologij, ki se je začela 11. novembra 2014 v mestu Zhuhai, je Kitajska obrambna industrija predstavila tudi novo osemkolesno oklepno vozilo ST1 s topom kalibra 105 mm.

Kolesni oklepnik ST1 8×8 – uničevalec tankov – ima na šasiji oklepnega pehotnega vozila VN1 (predstavili leta 2008) nameščeno kupolo s topom kalibra 105 mm, ki jo upravljata dva vojaka. Enojna vrata so nameščena na zadnjem delu vozila in opremljena z majhnim neprebojnim oknom. Top je namenjen tako prebojnim stabiliziranim podkalibrskim izstrelkom (APFSDS), izstrelkom s protitankovskim bizantnim eksplozivom (HEAT), kot tudi bizantnim eksplozivom (HE). Na kupoli je na desni strani koaksialno nameščen tudi mitraljez kalibra 7,62 mm, na isti strani pa tudi 12.7 mm mitraljez za protiletalsko obrambo. Na vsaki strani kupole so nameščeni po trije lanserji dimnih bomb.

Po podatkih proizvajalca NORINCO (North Industries Corporation) so oklepno vozilo ST1 opremili z najnovejšimi tehnologijami za stabiliziranje strelne sistema, naprednimi sistemi za nočno streljanje tako v mobilne kot statične cilje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Kitanjski tank MBT-3000 in oklepno vozilo ST-1

Povezani članki