Kitajci razvili laserski sistem za uničevanje brezpilotnih letalnikov

by Urednik

KITAJSKA RAZVIJA SVOJE LASERSKO OROŽJE

Kitajska je razvila zelo natančen laserski oborožitveni sistem, ki lahko sestreli lahka brezpilotna letala na nizki nadmorski višini, poročajo kitajski državni mediji. Doseg kitajskega protiletalskega laserskega orožja je 2 kilometra, brezpilotno letalo (UAV) pa lahko sestrelil 5 sekund po njegovi zaznavi. Sistem se lahko namesti tudi na oklepno oz. transportno vozilo.

Laserski sistem z visoko natančnostjo, hitrim odzivom in nizka ravnijo hrupa lahko sestreli brezpilotna letala na nadmorski višini do 500 metrov, ki letijo s hitrostjo 50 metrov na sekundo (180 km/h), je v nedeljo 2. novembra 2014 poročala kitajska državna tiskovna agencija Xinhua, ki se sklicuje na objavljene parametre Kitajske akademije za inženirsko fiziko.

Kitajske akademije za inženirsko fiziko je protiletalski laserski oborožitveni sistem razvila za zagotavljanje varnosti na velikih kulturnih in športnih dogodkih, političnih srečanjih ter mednarodnih konferencah. Prestrezanje takšnih UAV-jev je sicer naloga ostrostrelcev in helikopterjev, vendar njihova uspešnost ni tako visoka, napake pri natančnosti pa lahko privedejo do nezaželenih posledic. Kitajska akademija je po poročanju preizkusila sestrelitev 30-ih brezpilotnih letalnikov in bila pri tem 100 % uspešna. Sedaj že načrtujejo laserske sisteme z večjo močjo in dosegom.

kitajski protiletalski laserski sistem

Agencija Xinhua je pokazala slike velikih kovinskih škatel v maskirnih barvah z laserskim topom in razbitine majhnega brezpilotnega letala, vendar je večina le teh že po nekaj urah izginila iz spleta. Nočne fotografije naj bi nastale med testiranjem, vendar ni mogoče z gotovostjo trditi, da gre za isti sistem.

Pripravil; A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki