KOWARI 2014: Prva vojaška vaja Kitajske, Ameriške in Avstralske vojske

by Urednik

PRVE SKUPNE VOJAŠKE VAJE KITAJSKE, ZDA IN AVSTRALIJE

Na severu Avstralije se je v torek 7. oktobra 2014 začela mednarodna vojaška vaja Kowari 2014 na kateri sodelujejo vojaki iz Kitajske, ZDA in Avstralije. Vaja bo potekala vse do 25. oktobra 2014, zanimiva pa je predvsem zato, ker na njej prvič sodeluje tudi Kitajska. Peščica pripadnikov Kitajske vojske (PLA) je tako prvič stopila na avstralska tla.

Na vojaški vaji Kowari 2014 se udeleženci urijo v medsebojnem sporazumevanju, usklajevanju taktik, uporabi zavezniških tehnik in opreme, kar lahko poveča možnosti za preživetje v krutem avstralskem okolju, je na tiskovni konferenci dejal avstralski obrambni minister David Johnston. Vaja vključuje terensko usposabljanje in preživetje v oddaljenih celinskih ter obalnih območjih.

Na vaji sodeluje 5 pripadnikov ameriških marincev, 10 pripadnikov Kitajske ljudske osvobodilne vojske in 10 iz vrst Avstralske vojske. Za zagotavljanje radijskih zvez in logistično podprtost na vaji sodeluje še dodatnih 100 avstralskih vojakov.

Kitajska tako prvič sodeluje v skupnih vojaških vajah z ZDA in Avstralijo kljub nadaljnjemu dvigovanju napetosti v regiji, predvsem zaradi kitajskega uveljavljanja teritorialnih zahtev do spornih otokov v Južnem kitajskem morju.  Napetosti na morju na vzhodu in jugu Kitajske so v preteklih mesecih že privedli do oboroženih konfliktov tako s Filipini kot Vietnamom.

ZDA je zato še okrepila svojo šest desetletij dolgo zavezništvo z Avstralijo, kjer namerava do leta 2020 podvojiti število pripadnikov specialnih sil na 1200 vojakov, hkrati pa tudi povečati udeležbo v vojaških vajah  in obiske Ameriške mornarice.

Avstralija gradi močne vojaške stike z ZDA, medtem pa skuša ohraniti gospodarske vezi s Kitajsko, njeno največjo trgovinsko partnerico. Odnosi s Kitajsko so bili konec leta 2013 krhki, potem ko je avstralska zunanja ministrica Julie Bishop novembra kritizirala kitajsko vlado zaradi razglašanja identifikacijskega območja zračne obrambe v Vzhodnem kitajskem morju (več o tem smo pisali v novici: Bo Peking razglasil še drugo kitajsko območje zračne obrambe?).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki