Litva se je odločila za kolesne oklepnike ARTEC boxer 8×8

by Urednik

“NAJDRAŽJI” OKLEPNIKI 8X8 ZA LITOVSKO VOJSKO

Ukrajinska kriza je izjemno spodbudila naročila oborožitvenih sistemov med evropskimi državami, ki mejijo z Rusijo. Tako se je Litva odločila za naročilo enega najdražjih osemkolesnikov na trgu oklepno bojno vozilo (IFV) ARTEC boxer 8×8.

Kot poročajo je litovski državni obrambni svet zadolžil obrambnega ministra in načelnika generalštab v pogajanja  z nemškim konzorcijem AREC za nabavo oklepnikov boxer 8×8. Litva jih načrtuje kupiti kar 88, od tega 84 v bojni izvedenki in 4 v poveljniški. So pa Litovci dali povpraševanje tako po vozilu kot po nadgradni kupoli.

ARTEC sicer ponuja kupolo  (s posadko ali brez) lance 30,  Litva pa naj bi se ozirala za nadgradno brezposadkovno kupolo izraelskega Elbita UT 30 mk 2, opremljeno s topom 30 mm in lanserji protioklepnih vodljivih raket spike-LR. Dobava prve serije sedemnajstih vozil naj bi stekla že čez dobro leto – 2017, vseh 88 vozil pa naj bi bilo dobavljenih do leta konca 2019. Z njimi bodo opremili mehanizirano brigado »jekleni volk« in morda še drugo mehanizirano brigado, ki jo nameravajo ustanoviti v Klaipedi leta 2021.

Konzorcij ARTEC jim je šel pri ceni precej na roke, saj so v prvih pogajanjih znižali ceno kar za tretjino- sprva so zahtevali za ta vozila skupaj 500 milijonov evrov (kar dobrih 5,5 milijona evrov za vsako vozilo). Kot obljublja proizvajalec, je boxer odlično zaščiten, sodobne zasnove, vzdržljiv, poleg tega pa ga lahko dobavijo v želenih rokih.

Za naročilo so se za litovsko naročilo potegovali še Partria(ASMV), Iveco (superav), Nexter (VBCI), General Dynamics Land Systems (LAV II), Otokar (arma) in FNSS (pars).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki