Madžarski general o težavah pri zamenjavi tanka T-72 z leopardom 2

by Urednik

MADŽARSKE TEŽAVE OB MENJAVI GALVNIH BOJNIH TANKOV

Madžarska vojska je prejela prve glavne bojne tanke leopard 2, ki bodo zamenjali bodo sovjetske T-72 v enotah kopenske vojske. Po navedbah Madžarske vojske je prehod na novo vrsto tanka povzročil veliko težav – začenši z dejstvom, da leopard ne ustreza dimenzijam hangarjev, zgrajenih za T-72.

Prav tako ne ustreza tankovska pot do vadbenega dela, kjer so usposobljene posadke, saj gre skozi predor pod mostom. Leopard prav tako ne more prek nadvoza, ki ni namenjen obremenitvam 80 ton,  citira “Voennoe obozrenie” besede poveljnika 25. brigade, madžarskega generala Gaborja Lerincija.

T-72 in leopard 2 sta predstavnika različnih šol za konstrukcijo tankov- ruske in nemške. Oklepnika  se med seboj zelo razlikujeta, leopard ima na primer avtomatski menjalnik in ročno polnjenje, T-72 pa  ravno nasprotno.

“Navaditi se moraš na vse to. To je več kot sprememba vrste rezervoarja,” pravi madžarski general.

Vendar pa glavna težava madžarske vojske ni prestrukturiranje cest in hangarjev, niti ročno polnjenje nemškega topa na leopardu, temveč pomanjkanje usposobljenega osebja za servisiranje tanka leopard 2.

“Usposabljanja tehničnih posadk bodo trajala več let – morali bi biti usposobljeni uporabljati računalniške tehnologije, vgrajene v nemški tank”, se pritožuje madžarski visoki častnik. Po njegovem mnenju bi morali obstoječe T-72 pustiti v enotah – le s češkimi in poljskimi kolegi bi se morali dogovoriti o dobavi rezervnih delov.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki