Moskvo bo branil superračunalnik

by Urednik

Rusija krepi svoj protiraketni ščit

Rusija v sodelovanju z nekaterimi sosednjimi državami gradi skupen Evroazijski raketni ščit, ki je nekakšen odgovor na postavitev ameriške raketne obrambe v Evropi.

Ruska oborožitvena sistema S-500 in A325 samolet-M (letalo-M) sta sama sposobna zapreti ter zaščititi nebo nad Rusijo in Skupnostjo neodvisnih držav (SND) pred balističnimi raketami. Protibalistični raketni obrambni sistem S-500, ki bo ob podpori superračunalnika varoval Moskvo, lahko hkrati napade in uniči do deset balističnih ciljev vključno z bojnimi konicami hiperzvočnih manevrirnih raket.

Glavni izvajalec del pri projektu “protiraketnega ščita” je Almaz- Antej, ki je projektiral, razvil in izdelal že sistema S-300 in S-400, zdaj pa razvija sistem S-500.

Kot so zapisale RIA-Novosti je Rusija v sklopu izpopolnjevanja sistema zračno-vesoljske obrambe v fazi konsolidacije svojih enot protiraketne obrambe in nadzora vesoljskega prostora. Že nekaj let poteka proces ustanavljanja enovitega sistema ZO/PRO (zračne obrambe/protiraketne obrambe), ki naj bi zagotovil obrambo ne le Rusije pač pa celotnega ozemlja SND. V ta enoviti sistem načrtujejo vključiti nekaj elementov: komplekse majhnega dosega tunguška, tor-M2, pancir-S1, buk in morfej, srednjega dosega S-300 in vitez, pa tudi velikega dosega S-400, S-500 in A-235 samolet-M.

Raketni sistemi buk-M2 na Rdečem trgu v Moskvi

Osnovni zmogljivosti vojaško-vesoljske obrambe, ki naj bi se zoperstavili medcelinskim balističnim izstrelkom in balističnim raketam srednjega dosega, sta po načrtih sistema prihodnosti S-500 in A-235, ali drugače rečeno:  modernizirani sistem protiraketne obrambe Moskve.

Znan je osnovni namen PRO sistema S-500: uničevanje bojnih blokov balističnih raket srednjega in dolgega dosega. S-500 naj bi lahko uničil nasprotnikove balistične rakete na njegovem skrajnem dosegu. Sistem bodo opremili z radarji, ki bodo zaznali cilje v oddaljenosti 900 km. OAD Koncern PVO Almaz-Antej , ki so mu zaupali razvoj tega sistema, že izdelal posamezne sklope sistema S-500 in jih je že začel preizkušati. Prvi serijsko izdelani sistemi bodo v enotah resda šele čez nekaj let, skupaj pa načrtujejo pet kompletov.

Kot navaja poveljnik Vojnega letalstva Rusije, generalpolkovnik Viktor Bondarev, bo S-500 lahko uničil do deset  balističnih ciljev, vključno z bojnimi konicami hiperzvočnih manevrirnih raket. Hitrost ciljev za  prestrezanje naj bi tako dosegla do 7000 m/s. Za primerjavo: prva kozmična hitrost (hitrost, potrebna izstrelitev objekta v Zemljino orbito, je 7900 m/s. Bondarev je še poudaril, da bo S-500 po svojih zmogljivostih presegel tako ruski sistem S-400 kot Ameriškega MIM-104F patriot PAC 3. Sistem bodo uporabljali za protiletalsko in protiraketno pokrivanje velikih področij, industrijskih in strateških objektov, bo pa unificiran z obstoječim sistemom protiraketne obrambe Moskve  A-135 amur, pa tudi s prihodnjim sistemom A-235 samolet-M. Na začetku bodo v sklopu sistema S-500 uporabljali rakete sistema S-400 triumf, ki je že v oborožitvi.

Ruski in ameriški raketni ščit

Moskvo bo branil superračunalnik

Poskusna in šolska testiranja nove protiraketne obrambe Moskve A-235 so začeli že v letu 2013. Po preliminarnih podatkih bo sistem samolet-M dobil posodobljene rakete – prestreznice 53T6, kakršne zdaj uporablja sistem amur. Rakete novega protiraketnega sistema bodo lahko nosile tako kinetične kot jedrske bojne konice.

Pogodba za razvoj sistema A-235 je bila sklenjena leta 1991, glavni izvajalec pa Almaz-Antej, ki je razvil sistema S-300 in S-400, zdaj pa razvija še sodobnejšega S-500. Sistem A-235 bo verjetno opremljen s superračunalnikom elbrus-3M, radarsko postajo don-2N in dvema ešalonoma prestreznih raket dolgega in srednjega dosega. Vse parametre tega sistema prihodnosti držijo v strogi tajnosti, je pa logično, da bo S-500 lahko izmenjeval podatke s sistemom samolet-M, da bi tako izboljšali natančnost zadevanja ciljev.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Radarski sistem don-2N

Povezani članki