MSPO 2015 – razmah poljskega oklepnika rosomah 8×8

by Urednik

POLJAKI PREDSTAVILI ŠTEVILNE RAZLIČICE OKLEPNEGA VOZILA ROSOMAH (PATRIA AMW)

Poljska oborožitvena skupina – PGZ je na obrambni razstavi MSPO v Kielcah v  začetku septembra 2015 prikazala nekaj različic oklepnikov družine KTO rosomah-M 8×8 (tudi rosomak, izdelujejo jih po licenci finske Patria AMV).

Poljaki so na obrambnem sejmu MSPO posodobljeno izvedenko rosomah XP – oklepno vozilo za neposredno podporo, opremljeno s topom 120 mm, prvo serijsko vozilo rosomah-WTP za inženirsko podporo in novo vozilo, opremljeno s kupolo brez posadke ZSSW-30.

Rosomah-M je posodobljeno oklepno kolesno vozilo n nadgrajeno kupolo Hitfist-30P, ki je opremljena tudi z bojiščnim upravljalnim sistemom – BMS. Poljaki so prav tako izpopolnili prezračevalni sistem vozila in vgradili oklepljene sedeže. Uporabili so nano jeklene oklepne sedeže nemškega proizvajalca IBD, povečali pa tudi širino vozila, kar je povečalo njegov spodriv pri plovb in povečalo plovno maso za 1600 kg, pri tem pa je vozilo obdržalo hitrost plovnosti.

Nadgrajena kupola hitfist-30P je opremljena z dvema protioklepnima vodljivima raketama spike-LR. Nadgradili so tudi shrambo za strelivo, ki zdaj sprejme več nabojev 30 mm za top mk 44 mod 2 bushmaster-30.

Naslednji nadgrajeni je rosomah XP (Patria AMV XP) z novim sistemom vzmetenja, kar dovoljuje največjo maso vozila kar 30 t. Poljaki tudi zatrjujejo, da je moč to največjo maso dvigniti na 32 t ob nekaj dodatnih modifikacijah (kot je med drugim nov zavorni sistem). Rosomah XP potrebuje dodatno »tonažo« zaradi vgrajene dodatne zaščite stopnje STANAG 4569 stopnje 4 (balistična zaščita ter 4a/b  protiminska in proti-IED zaščita). Zmogljivejši je tudi motor Scania DC 13 s 604 KM. Novi sistem vzmetenja lahko uporabljajo tudi vsa oklepna vozila rosomah v proizvodnji.

Poljaki so razvili tudi oklepno vozilo za neposredno podporo DSV, opremljeno s kupolo Cockerill Mechanical Industries (CMI) XC-8 120HP, opremljeno  s topom 120 mm s topom 47/L. Cockerill naj bi razvijal nov 120 mm top, i ga bodo ponudili Poljakom tudi za opremljanje goseničnih oklepnikom gepard DSV.

Poljski proizvajalec rosomahov je na sejmu v Kielcah prikazal tudi inženirsko – izvidniško oklepno osemkolesno vozilo rosomah-WTZ. Poljaki so že naročili 34 rosomahov WRT vrednosti 61,8 milijona dolarjev. Ko bo v operativni rabi, bo to prvo poljsko oklepno vozilo, opremljeno z iz notranjosti upravljano bojno postajo ZSMU-1276A3 kobuz z mitraljezom UKM-2000C 7,62 mm proizvajalca Zaklady Mechaniczne Tarnow (ZMT). Poljaki so naročili 18 takšnih vozil.

Huta Stalowa Wola (HSW) pa je na sejmu MSPO v Kielcah predstavila drugi prototip nove brezposadkovne kupole ZSSW-30, zasnovane za oklepno vozilo rosomah mk2 IFV in prihodnje poljsko gosenično vozilo v okviru programa Bursuk. Drugi prototip  je opremljen s poljsko namerilno (IR/EO) napravo PCO GOC-1 nike. Meddtem ko so prvega opremili s Selexovim sistemom ES.

Brezposadkovna kupola ZSSW-30 je pritrjena na enak obroč kot kupola s posadko Hitfist-30P, zato na rosomahu niso bile potrebne nikakršne modifikacije. Kdaj bodo preizkusili novo kupolo ni znano, medtem ko bodo preizkuse protioklepnega raketnega sistema spike-LR opravili v letošnjem novembru. Pet kupol ZSSW-30 naj bi izdelali v letu 2016, serijsko proizvodnjo pa načrtujejo za leto 2017.

Na sejmu v Kielcah je WZM iz Poznana predstavil nov pogonski sklop za oklepno pehotno vozilo nove generacije. Bistveni element tega sistema je motor MTU euro3 z 715 KM skupaj z Allisonovim šeststopenjskim menjalnikom. Pogonski sistem tehta 1,6 ter je 2,2 m dolg in 10,07 m širok.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki