Na Češkem predstavili še samovozno havbico TMG EVA 8×8 155 mm

by Urednik

NADGRADNJA DRUŽINE SAMOVOZNIH HAVBIC TGM EVA 155 MM

Češko podjetje Excalbur Army je predstavilo še osemkolesno različico samohodnega avtonomnega artilerijskega sistema TMG EVA 155 mm s samodejnim sistemom za polnjenje streliva, ki zagotavlja učinkovito uničevanje tako neposrednih kot posrednih ciljev.

Novo havbico so zasnovali na dokazanem topu 155 mm (kalibra 52) zuzana 2, ki so jo uporabili že pri razvoju samohodne havbice TMG EVA 6×6 155 mm, ki so jo predstavili v letu 2015.

Havbico EVA so sprva postavili na podvozje terenskega tovornjaka TATRA 6 x 6, sedaj pa so predstavili različico s šasijo tovornjaka TATRA 8×8, kot pri starejši havbici Konštrukta Defence zuzana II 155mm (52cal).

Top kalibra 155 mm je nameščen na zadnjem delu tovornjaka in ga lahko posadka v celoti upravlja iz notranjosti vozila (na prednjem delu). Top se lahko pomakne po smeri +60° ter  od -3,5° do + 75° po višini. Popolnoma avtomatski sistem za nakladanje streliva je nameščen za topom, vanj pa lahko posadka naloži 12 granat, še 12 pa jih je shranjenih v hermetično zaprtem prostoru na šasiji tovornjaka. Maksimalni doseg samovozne havbice TMG EVA 8×8 je odvisen od streliva, s strelivom ERFB-BB pa je mogoče uničiti cilje do 41 km daleč. Izstreli lahko 5 granat na minuto v samodejnem načinu oz. 13 v ročnem načinu. Ko se sistem postavi v strelni položaj se sidra s hidravličnimi nogami na vsaki strani topa na zadnjem delu vozila, kar zagotovi bolj stabilen položaj za streljanje.

Elektronska oprema, radarski sistemi in avtomatizacija operacij med natovarjanjem in streljanjem uvršča to orožje med najbolj napredne artilerijske sisteme na tržišču.

Celotna oklepna kabina je nameščena na sprednjem delu vozila, v njej pa so sedišča za 3 člane posadke. Kabino ščiti varjen oklep in zagotavlja zaščito pred ognjem malega kalibra do 7,62 mm in drobci granat.

Vozilo lahko doseže hitrost 85 km/h in s polnim rezervoarjem prevozi do 600 km. Samovozno havbico TMG EVA 8×8 155 mm se lahko prevaža tudi po zraku in sicer v transportnih letalih Airbus A-400M, McDonnell Douglas C-17 globemaster III in Ilyushin Il-76 candid.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki