Na Hrvaškem poteka vojaška vaja »Udar 2014«

by Urednik

NA HRVAŠKI VOJAŠKI VAJI UDAR 2014 SODELUJEJO TUDI AMERIŠKI VOJAKI

Na vojaškem poligonu Eugen Kvaternik v Slunju se je v ponedeljek 15. septembra 2014 začela taktična vaja »Udar 2014« z bojnim streljanjem, ki jo izvaja Gardna motorizirana brigada Hrvaške vojske, trajala pa bo do 22. septembra2014, poroča spletna stran Obris.

Poleg pripadnikov hrvaške kopenske vojske v vaji sodelujejo tudi  Generalštab hrvaških oboroženih sil – GS OS RH (Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske) in Poveljstvo za podporo ter pripadniki Oboroženih sil  ZDA. Skupaj sodeluje v vaji približno 700 pripadnikov hrvaške in ameriške vojske.

Scenarij vaje temelji na prikazu napada okrepljenega motoriziranega bataljona (bojna) na nasprotnikovo četo (satnija) na omejenem delu vojaškega poligona pri Slunju. Scenarij predvideva tudi uporabo letalstva ZDA iz baze Aviano v Furlaniji – Julijski krajini za nudenje neposredne bojne podpore, kakor tudi prikaz procedur izvlačenja in prevoza ranjenih in ponesrečenih pripadnikov lastnih sil po kopenski poti z uporabo osemkolesnih oklepnikih Patria AMV. V bojiščnih razmerah bodo pokazali integracijo ognja, vodenje in usmerjanje ognja ter manevra, pa tudi usklajenost delovanja v bojnih razmerah. Prikazali bodo tudi ognjene in taktične zmogljivosti razpoložljive bojne in nebojne tehnike Hrvaške kopenske vojske (topništva, oklepnih enot in pehote z bojnimi vozili Patria AMV).

Scenarij izvajajo v treh fazah: 1) premik do stika in delovanje letalstva, 2(artilerijska priprava napada in 3( izvedba napada. Po zaključku vaje bodo pripravili taktično-tehnični zbor, na njem pa demonstrirali bojna oklepna vozila Patria AMV ter simulacijski sistem za realistično taktično usposabljanja enot »MILES«.

Bojna skupina mehanizirane pehote gardne motorizirane brigade, ki izvaja vajo, je predvidena za sodelovanje v operacijah pod okriljem zavezništva. navedeni cilj vaje pa je demonstracija sposobnosti ter prikaz izurjenosti ter usposobljenosti enot za hitro in učinkovito pripravo ter izvedbo delovanja, usklajeno z rodovi vejami Oboroženih sil v vaji sodelujočih vojska.

Pripravil: B. Knific, foto: Obris, Military Photos

VIDEO: Utrinki iz vojaške vaje Udar 2012

Povezani članki