Na Madžarskem mednarodni letalski sejem Kecskemét 2021

by Urednik

RHEINMETALL PRIKAZAL NAJSODOBNEJŠE KOPENSKE OBOROŽITVENE SISTEME

Od 28. do 29. avgusta 2021 so madžarske oborožene sile prvič po letu 2013 gostile mednarodni letalski sejem v letalski bazi Kecskemét. Prireditev se je osredotočala se na tekočo posodobitev Madžarske vojske. Kot eden najpomembnejših madžarskih partnerjev je nemški Rheinmetall na dogodku predstavil svoje trenutne projekte in proizvode.

Družina bojnih vozil lynx KF41

 Madžarska je prva država članica Nata in EU, ki je izbrala novo razvito bojno vozilo pehote proizvajalca Rheinmetall. Naročenih je bilo 218 sistemov lynx, večina jih bodo sestavili  na Madžarskem. Bojno vozilo pehote lynx združuje visoko mobilnost in bojno učinkovitost, modularnost, visoko stopnjo preživetja, mrežno sposobnost in usmerjenost v prihodnost, zaradi česar je resnično izstopajoče.

Sistem aktivne zaščite StrikeShield

StrikeShield je tretja in najnovejša generacija tehnologije aktivnega obrambnega sistema (ADS) podjetja Rheinmetall, posebne variante sistema aktivne oklepne zaščite – APS, ki ga je težko uničiti. ADS je porazdeljen sistem, v katerem so senzorji in protiukrepi integrirani v konture in arhitekturo Samega vozila. Med prednostmi vozila so najnižje emisije v elektromagnetnem spektru, pa tudi najhitrejši, najvarnejši in najzanesljivejši odzivni čas v zasedi in scenariji več zadetkov prihajajočih izstrelkov – groženj, kar ločuje aktivni obrambni sistem StrikeShield od konkurence. Madžarska vojska je za svojo floto goseničnih pehotnih bojnih vozil lynx izbrala prav ADS StrikeShield.

Transporter za težki tovor HX 8×8 mammut

Transportno tovorno vozilo HX 8×8, ki ga proizvaja Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV), poganja osemvaljni dizelski motor s 680 KM. To omogoča visokomobilnemu tovornjaku s pogonom na vsa kolesa največjo hitrost 89 km/h in premagovanje nagibov do 60 odstotkov. Tehnično dovoljena bruto teža vozila znaša približno 130 ton. Vojaška serija izdelkov družine RMMV HX je zasnovana za največjo mobilnost tudi v najtežjih pogojih. Več kot 15.000 teh vozil je v uporabi po vsem svetu.

Zračna obramba

 Kopenski sistemi zračne obrambe z visoko mobilnostjo dobivajo nov pomen zdaj, ko se oborožene sile Nata ponovno osredotočajo na obrambo države in zavezništva. Rheinmetallove sisteme skyranger, oborožene s 35 -milimetrskimi ali 30 -milimetrskimi avtomatskimi topovi in ​​drugimi lanserji, je mogoče namestiti na oklepna vozila na kolesih ali gosenicah, kot sta boxer ali lynx.

Družina Mission Master  

Robotika že spreminja obraz sodobnega bojišča. Zasnovano kot platforma za orožje, vozilo Rheinmetall brez posadke mission master SP (Silent Partner) že ocenjujejo različne oborožene sile po vsem svetu. Junija 2021 je Rheinmetall predstavil novega člana svoje družine Mission Master – mission master XT. Novo daljinsko vodeno kopensko vozilo brez posadke (AUGV) je posebej zasnovano za delovanje na ekstremnih terenih in za prevoz velikih obremenitev in bo prvič na ogled na sejmu v Evropi.

Pri digitalizaciji sodobne vojske Rheinmetall postavlja izjemno visoke standarde in se opira na svoje strokovno znanje kot proizvajalec vojaških sistemov, senzorjev, oborožitvenih sklopov ter zmogljivosti omrežja in sistema C4I. Rheinmetall kot visokotehnološki specialist za varnost in mobilnost s sedežem v Düsseldorfu še naprej povečuje svojo prednost na področju vojaških sistemov z rešitvami, kot je gladius 2.0. Tudi na področju usposabljanja in simulacij je Rheinmetall vodilni v svetu in bistveno prispeva k povečanju učinkovitosti in pripravljenosti sodobnih oboroženih sil in organov pregona. Informacije o tem, pa tudi o orožju in sistemih streliva za razširljivo ognjevarno moč, primerljivo z grožnjo, in inovativnih, omrežnih senzorjev za uporabo na kopnem, morju in v zraku zaokrožujejo paleto prikazanih zmogljivosti. Veselimo se vašega obiska na mednarodnem letalskem sejmu Kecskemét!

Pripravil: B. Knific, vir in foto: Rheinmetall

Povezani članki