Na vozilo JLTV je mogoče namestiti minomet SPEAR 120 mm

by Urednik

NOVA MOŽNOST UPORABE TAKTIČNEGA OKLEPNEGA VOZILA JLTV 4X4

Ameriško lahko taktično oklepno vozilo Oshkosh JLTV 4×4 je mogoče opremiti tudi z minometom SPEAR 120 mm izraelskega proizvajalca Elbit Systems.

Ameriški vojaški analitiki so na socialnih omrežjih objavili fotografijo lahkega taktičnega oklepnega vozila JLTV (Joint Light Tactical Vehicle), ki služi kot prevozno sredstvo za 120 mm minomet SPEAR, ki je nameščen na zadnjem delu vozila. Vozilu so na sprednjem delu ohranili kabino za posadko, ki zagotavlja oklepno zaščito pred izstrelki orožja malega kalibra in delci artilerijskih granat.

Z minometom SPEAR upravljata dva oziroma trije vojaki, deluje pa tako v samodejnem kot ročnem načinu. Minometni sistem je pripravljen na strel že v šestdesetih sekundah. S standardnim strelivom ima domet do največ 10 km.

SPEAR je opremljen z računalniškimi namerilnimi in navigacijskimi napravami, ki omogočajo samostojno upravljanje minometnega sistema in njegovo usmerjanje brez potrebe po zunanjih referenčnih točkah. SPEAR je mogoče enostavno integrirati z različnimi sistemi C4I ali bojiščnim sistemom za upravljanje (BMS).

Minomet SPEAR je opremljen s sistemom za blaženje povratnega odsuna, ki zmanjša strelne obremenitve minometa z več kot 30 ton na 12-15 ton, “mehak odsun” pa omogoča, da se SPEAR lahko namesti na različna lahka taktična vozila z visoko stopnjo mobilnosti, kot so npr. HMMWV, JLTV, terenska vozila in druge kolesne platforme, pa tudi večje platforme na kolesih ali gosenicah.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki