“Najvarnejši” taksi na svetu – oklepno vozilo BRDM-2

by Urednik

V SANKT PETERBURGU ZAČELI ZA TAKSI UPORABLJATI OKLEPNIK BRDM-2 

Pred dnevi so v ruskem Sank Peterburgu spretni poslovneži začeli z novo ponudbo v vojaškem stilu. Uvedli so oklepni taksi za štiri potnike, uporabi pa izvidniško oklepno vozilo BRDM-2. Oklepni taksi varuje potnike pred kroglami in drobci eksplozij, zato jim pravijo tudi “varni taksi”. Posebno priljubljen je takšen taksi postal za prevoze ob različnih svečanostih.

Se pa novi taksi lahko vozi tako po cesti kot pluje po vodi kot amfibijsko vozilo, vendar naj še ne bi bilo potnika v Sankt Peterburgu, ki bi želel v njem zapluti po ledeno mrzli reki Nevi.

Pred novim  letom je nekdanja prestolnica carske Rusije  – Sankt Peterburg  – dobila novo atrakcijo:  po mestu kroži prvi blindirani – oklepni taksi na svetu. Gre za  izvidniško patruljno vozilo BRDM-2, kakršne je imela tudi nekdanja Jugoslovanska vojska, potem pa nekaj let še Slovenska vojska.

Taksi je v rdečkastih barvah „revolucije“ s prepoznavnimi oznakami in logom podjetja. Potniki vstopajo vanj skozi okrogli vhod na zgornjem delu, sedijo pa na sedežih za posadko bojnega dela vozila. Doslej so se taksiji v t.i. »military« stilu pojavljali zgolj v reklamnih kampanjah. Tako so se na primer leta 2011 v Londonu pojavili tanki s topovi v promocijski akciji Electronic Artsa za novo verzijo računalniške igrice Battlefield-3.

Predstavniki družbe, ki je lastnik tega BRDM-2 taksija, trdijo, da je zanimanje zanj preseglo pričakovanja. Tedensko ga zahteva nekaj potnikov, čeprav te usluge niso posebej reklamirali. Zato načrtujejo nakup še enega vozila, ki pa ga bodo notranje temeljito preuredili in tako potnikom zagotovili več udobja. Tudi vstop v vozilo bo pristopnejši, ravno tako pa bodo izboljšali prezračevanje. Prvi oklepni taksi namreč nima gretja!

V lepem vremenu taksiju tudi ne bi bilo potrebno preko mostov, saj brez težav prepluje reko Nevo, vendar takšna usluga še ni zanimala nobenega potnika. Je pa ta oklepni taksi menda kot naročen za fantovščine, ki sicer me more voziti po vseh ulicah in mostovih Sankt Peterburga (zaradi omejitve teže – BRDM-2 tehta kar 7 t). Po cesti drvi s 100 km/h, po vodi pa pluje do 19 km/h. Troši kar 40 l goriva na 100 km, voznik pa potrebuje posebno vozniško dovoljenje, saj ga ni prav lahko voziti.

Lastnik taksi podjetja trdi, da ta zamisel nima nikakršnega političnega ozadja. Ob tem pa peterburški oklepni taksi ni edino oklepno vozilo, ki je v Rusiji „našlo“ novo zaposlitev. Vsi,ki jih kaj podobnega zanima, lahko kupijo podobna oklepna vozila na Runetu (ruski segment interneta), cene pa so podobne kot za običajne avtomobile.: od 8500 dolarjev za starejša vozila do 25.00 USD za oklepna vozila v odličnem stanju. Res pa jem da se na socialnih omrežjih oglašajo lastniki podobnih oklepnih vozil, da je zanje težko pridobiti ustrezno vozniško dovoljenje in jih registrirati.

Oklepno izvidniško vozilo BRDM-2

Sovjetsko izvidniško oklepno vozilo BRDM-2 (Bojevaja Razvedjvatelnaja Dozornaja Mashina) so izdelovali v obdobju od 1965 do leta 1989.  Vozilo se je v lokalnih vojnah dobro izkazalo, posebno v svoji primarni nalogi izvidovanja, saj je bilo gibljivo, amfibijsko (dvoživka) ter oboroženo z močnim in natančnim mitraljezom KPVT-14,5 mm. Zaradi odlične gibljivosti so podvozje BRDM-2 kasneje uporabili še za izdelavo in nadgradnjo novih različic, med katerimi sta najbolj znani protizračni sistem z raketami strela 1M in protioklepni sistem z raketami maljutka 9M14 (NATO oznaka AT-3 »Sagger«). BRDM-2 je bil v osnovnem modelu in njegovih izpeljankah prodan v več kot 45 držav po vsem svetu. Oklep je debeline do 14mm in nudi zaščito zgolj do kalibra 12,7mm.

Jugoslavija je imela v svoji oborožitvi tri izvedenke tega vozila, in sicer izvidniško (v sestavi oklepnih enot), samovozni protioklepni sistem 9M14M maljutka (v sestavi artilerijskih protioklepnih enot) in samovozni top ZO 9K31M strela 1M, ki je bil v sestavi enot taktične ZO, in poveljniško vozilo BRDM-2U, več o tem pa je zapisanega v knjigi Oklep na slovenskem. Nekaj vozil je po letu 1991 uporabljala tudi še Slovenska vojska.

Tehnični podatki:
Oborožitev:  mitraljez 14,5 mm KPVT in mitraljez 7,62 mm PKT
Debelina oklepa: do 14 mm
Dimenzije: d = 5,75 m, š = 2,35 m, v = 2,31 m
Masa: 7 ton
Motor: 8-valjni, bencinski, 104 kW, 140 KS GAZ-41
Največja hitrost: cestna 95 km/h, brezpotja do 60 km/h
Doseg:  750 km

Pripravil: B. knific, vir: Ruska Rec, foto: Military Photos

oklep-na-slovenskem

Povezani članki