Nemci zaskrbljeni zaradi ruske strategije na Balkanu

by Urednik

RUSIJA ŠIRI SVOJ VPLIV NA BALKANU

Strategija ruskega predsednika Vladimirja Putina na Balkanu je sprožila alarm pri nemški vladi, ki je zaskrbljena zaradi ruske “agresivne in protizahodne politike”, piše nemški politični tednik Der Spiegel.

Poročila prihajajo po zadnjih srbsko-ruskih vojaških manevrih Srem-2014, na katerih so sodelovale padalsko-desantne enote obeh držav. Nemčija je tako zaskrbljena zaradi prizadevanj Rusije, da s Srbijo stke tesnejše vezi, poglobi vojaško sodelovanje in Beogradu dobavlja zemeljski plin. Prav tako pa naj bi Rusija prek Republike Srbske pritiskala na Bosno in Hercegovino kot državo, da tudi drugi entiteti – Federaciji Bosne in Hercegovine – dobavlja plin. V zaupnih dokumentih je Nemško zunanje ministrstvo še zapisalo, da želi Rusija balkanske države oddaljiti od Evropske unije (EU).

“Cilj Putina je, da se države na Balkanu, na katere Rusija vrši pritisk, odločijo ali se distancirajo od članstva v EU oz. vplivajo na odločitve EU v prid Rusije,” je dejal nemški politik za evropske zadeve v Krščansko-demokratski uniji (CDU) Elmar Brok poroča revija Der Spiegel.

“Dobil sem vtis, da Rusija poskuša uporabiti Republiko srbsko, da pridobi vpliv nad celotno Bosno in Hercegovino,” je dejal nemški minister za kmetijstvo Christian Schmidt, ki je bil pred kratkim na obisku v Beogradu. Po njegovem naj bi to oteževalo tudi srbsko približevanje EU in dodal, da morajo v Berlinu vsakič znova prepričevati balkanske države, da jim mora biti v interesu vstop v unijo.

Rusija je po zapisih nemških političnih analitikov pri gašenju gospodarskih in političnih zmot na Balkanu prisotna že nekaj časa. Srbija, Črna gora in srbski del Bosne in Hercegovine, Republika Srbska, imajo že po tradiciji močne vezi z Rusijo, kar se je v preteklem desetletju kazalo pri dobavi zemeljskega plina, vojaškem sodelovanju (tudi prodaji orožja), infrastrukturnih projektih in ruskih investicijah v teh državah. Rusija naj bi za izboljšanje vezi z balkanskimi državami uporabila katastrofalne gospodarske razmere in več kot  30 odstotno brezposelnost v regiji, zahodne naložbe pa stagnirajo že več let, saj naj bi bili investitorji prestrašeni zaradi skorumpiranih uprave, je zapisala analitičarka Verica Spasovska.

Zemljevid - Bosna in Hercegovina

Rusija je prejšnji teden tudi prvič glasovala proti podaljšanju vojaške misije EUFOR v Bosni in Hercegovini pri Varnostnem svetu Združenih narodov. Ta odločitev naj bi pomagala Rusiji pri ohranjanju BiH proč od EU, še dodaja Spasovska. Za rusko mehko politiko pridobivanja vpliva na Balkanu pa je v veliki meri zaslužna tudi Evropska unija, ki zaradi krize evra ne želi razmišjati o širitvi unije. Poleg tega se povečuje zaskrbljenost zaradi dodatnih stroškov, povezanih z gospodarsko šibkimi kandidati za članstvo. Le Slovenija in Hrvaška (tudi kandidatki za pomoč) sta uspeli priti v EU v 15-ih letih po končanju vojn na območju nekdanje Jugoslavije, vsi drugi narodi zahodnega Balkana pa sedijo v čakalnici.

Kommersant: Vojaška nevtralnost Srbije je specifična

Moskovski dnevnik Kommersant pa po končanih vojaških vajah Srem-2014 ugotavlja, da Srbija formalno spoštuje vojaško nevtralnost, vendar pa se v praksi zdi, da je njena politika “malo posebna.”

Le dan po koncu srbsko-ruske vaje Srem-2014 pa je Srbska vojska na jugu države začela z mednarodno vojaško vajo Platinasti vuk 2014, na kateri sodelujejo tudi države članice zveze Nato.

Leta 2013 je Srbija dobila status opazovalke v Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), v septembru letos pa so predstavniki srbskega obrambnega ministrstva že sodelovali zasedanju vrha zveze NATO.

Kommersant je navedel srbskega obrambnega ministra Bratislava Gašića, ki pravi, da Srbija spoštuje nevtralnost in je odprt za vse. Potrditev teh besed je prav vaja Platinasti vuk 2014, ki bo potekala od 17. do 28. novembra v južni Srbiji.

V Srbiji pa se je pred dnevi prvič na uradnem obisku mudil tudi patriarh ruske pravoslavne cerkve, ki naj bi želel s tem pokazati, da ne bodo dopustili, da Zahod izolira Rusijo z ostalimi pravoslavnimi kristjani v drugih državah.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

VIDEO: Desant ruske vojaške tehnike med vojaško vajo SREM-2014 v Srbiji

V Srbiji v teh dneh potekajo manevri Ruske in Srbske vojske – točneje specialnih padalsko-desantnih enot obeh držav, ki bodo izvedle desant Srem-2014.

Putin in Striži na vojaški paradi v Beogradu

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo 16. oktobra 2014 v Beogradu udeležil vojaške parade v počastitev 70-letnice osvoboditve Beograda.

Povezani članki