Putin in Striži na vojaški paradi v Beogradu

by Urednik

PUTIN NA VOJAŠKI PARADI V POČASTITEV 70. OBLETNICE OSVOBODITVE BEOGRADA

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo 16. oktobra 2014 v Beogradu udeležil vojaške parade v počastitev 70-letnice osvoboditve Beograda. Na paradi bo sodelovala tudi ruska vojaška akrobatska letalska skupina Striži z lovci MiG-29. V Beograd bo s šefom Kremlja dopotovalo še 20 njegovih varnostnikov, varovalo pa ga bo še več kot 80 srbskih ostrostrelcev.

V Beogradu se bo Putin po napovedih zadržal šest ur, poleg ogleda vojaške parade bo položil še venec na Pokopališče osvoboditeljev Beograda. Varnostni ukrepi pred samim obiskom in med njim bodo jasno neprimerljivi z vsemi poprejšnjimi ob podobnih obiskih državnikov. Beograd bo dobesedno zastraženo mesto, približno 150 specialcev KGB-ja je že v Beogradu, kjer bodo skrbeli za Putinovo osebno varnost, ruska državna delegacija bo štela skupaj okoli 150 članov. Rusko delegacijo bo na letališču Nikole Tesle na Surčinu pričakal srbski predsednik Tomislav Nikolić, sledili pa bodo ločeni razgovori s predsednikom in ministrskim predsednikom Srbije.  Parada je napovedana za ob 15.30 uri, slavnostna govora pa bosta imela tako srbski kot ruski predsednik.

V Beograd prileteli  ruski  Striži z lovci MiG-29

Ker ima srbsko vojno letalstvo le malo operativnih bojnih letal, bo  prizorišče parade preletela petčlanska akrobatska letalska skupina Striži z lovci MiG-29. To je že njihov drugi obisk Beograda, septembra 2012 so se v okrnjeni sestavi – 3 lovci MiG-29 fulcrum  – udeležili letalskega mitinga v počastitev 100-letnice srbskega letalstva. Ruska letalska skupina Striži (Hudourniki)  je v ponedeljek, 13.oktobra 2014, s petimi letali pristala na osrednjem srbskem vojaškem letališču Batajnica nedaleč od Beograda (VIDEO), v četrtek pa sodeluje na vojaški paradi v počastitev osvoboditve Beograda.

VIDEO: Prihod ruske akrobatske letalske skupine Striži na Batajnico (13. 10. 2014)

Na paradi bo sicer sodelovalo približno 4500 pripadnikov Ministrstva za obrambo in Vojske Srbije, potekala pa bo na trasi med Palačo Srbije in donavskim sprehajališčem. Že za torek 14. oktobra 2014 ob 15. 30 je potekala generalna preizkušnja. Na območju pri spomeniku »Večni ogenj« med Bulvarjem Nikole Tesle in Donavo pa napovedujejo desant 30 padalcev Vojske Srbije.

VIDEO: Generalka za vojaško parado v Beogradu (14. 10. 2014)

Vladimir Putin bo v Beograd pripotoval  s potniškim letalom Iljušin Il-96-300 Rossija, ki je res pravo predsedniško in temu primerno opremljeno letalo; torej razkošno, notranjost odeta v svilo, opremljeno s sobo za počitek, tremi bari, kopalnico s tuš kabino in pozlačenimi pipami. Putin lahko iz letala izdaja ukaze oboroženim silam Ruske federacije, opravlja pa tudi vse državniške posle. Posebno – tovorno letalo – bo pripeljalo tudi specialni Putinov avtomobil – Mercedes 600S pullman guard. Sicer pa bo ruska delegacija priletela v srbsko prestolnico s skupaj tremi letali.

Pripravil: B. Knific, foto: Blic, Kurir

SORODNE NOVICE:

So v BIH na obisku ruski specialci ali kulturniki?!

V Bosni in Hercegovini so se pojavila namigovanja, da naj bi nedavne splošne volitve v predsedstvo BiH nadzorovalo 128 ruskih specialcev, ki so v državo prišli kot »kulturno-umetniško« društvo.

KOMENTAR: Se bo Srbija lahko obdržala ne dveh stolih?

Se bo Srbiji uspelo izvleči iz položaja, ki se mu ne more odreči: poti v Evropo in/ali mamljive možnosti, da poveča svoj izvoz v Rusijo, kljub opominu, ki ga je dobila iz Bruslja.

Rusija lahko proda sirske mige Srbiji

Rusija lahko lovce MiG-29M/2M, ki so jih izdelali za Sirijo po pogodbi iz leta 2007, proda drugemu naročniku, zato jih bodo verjetno ponudili tudi Srbiji.

Povezani članki