Nemčija bo financirala nakup oklepnikov marder za Tunizijo in Jordanijo

by Urednik

NEMŠKA VOJSKA BO SPET PRODAJALA PRESEŽNE MARDERJE

Nemčija razmišlja o možnosti, da bi dala sredstva Tuniziji in Jordaniji za nakup goseničnih oklepnih vozil marder, s katerimi bi lahko branili svoje meje v boju z Islamsko državo, poroča Der Spiegel.

Nemške oblasti naj bi dale Jordaniji okoli 28 milijonov USD (25 milijonov EUR) za nemška gosenična oklepna vozila marder, ki so sedaj v rezervi Nemške vojske (zamenjali so jih z oklepniki puma). Nemški denar prihaja iz sklada 100 milijonov evrov za krepitev partnerskih držav južno od Evropske unije in preprečevanju kriz, poroča Der Spiegel.

Marder je nemško oklepno pehotno bojno vozilo (AIFV), ki ga je razvila in proizvajala družba Rheinmetall Landsysteme. Prvi prototip je bil zgrajen v 1960-ih, izdelovali pa so jih vse do sredine 1990-ih. V svoji sestavi jih ima Nemška vojska (v rezervi), presežke pa so prodali Čilu (280) in Indoneziji (50).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

SORODNE NOVICE:

Indonezija bo kupila 103 tanke leopard 2A4 in 43 goseničarjev marder 1A3

Indonezija bo kupila tanke leopard 2A4, goseničarje marder 1A2, strelivo in inženirska vozila iz presežnih zalog Nemške vojske.

Nemška vojska dobila prva oklepna pehotna vozila puma IFV

Predstavniki Nemške vojske so 23. junija 2015 med slovesnostjo v Rheinmetallovem testnem centru Unterluss uradno prevzeli prva bojna oklepna vozila puma IFV iz serijske proizvodnje.

Povezani članki