Nemčija in Francija bosta skupaj razvijali nov tank za boj z ruskim T-14 armata

by Urednik

“IZPOPOLNJENI TANK T-14 ARMATA BO VELIKO BOLJŠI OD SEDANJIH ZAHODNIH TANKOV”

Nemčija in Francija bosta skupaj razvijali nov glavni bojni tank  (leopard 3), ki se bo po letu 2020 lahko kosal z novim ruskim tankom T-14 armata, poroča nemški časopis Die Welt. Nemški namestnik obrambne ministrice Ralf Brauksiepe je v sicer nemški vladi poročal, da je glavni razlog za razvoj novega tanka zamenjava za leoparda 2, ki se mu bo iztekla življenjska doba do leta 2030.

Vendar pa nemški mediji poudarjajo, da se pravi razlog skriva v nedavno predstavljeni analizi nemške Zvezne obveščevalne službe (BND – Bundesnachrichtendienst) o novi bojni moči Rusije. Predvsem gre za novi ruski glavni bojni tank T-14 armata tankov, ki so ga prvič predstavili na vojaški paradi ob Dnevu zmage v Moskvi 9. maja 2015. Analiza BND tudi kaže, da čeprav so bila na paradi predstavljena nova bojna vozila Ruske vojske še prototipni modeli, bodo ob nadaljnjem razvoju in dodatnem oklepu to oklepniki z najvišjimi stopnjami oborožitve ter zaščite.

Zahodni vojaški analitiki so tudi ugotovili, da bi Rusija lahko imela z nadaljnjim razvojem tanka T-14 armata veliko boljši tank kot zahodne države – tank ki bi bil na bojišču hitrejši, bolj okreten, imel večjo ognjeno moč in boljšo oklepno zaščito.

Nemčija je že pred tedni potrdila odločitev o razvoju novega bojnega tanka leopard 3, ki ga bo razvijalo nemško obrambno podjetje  Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Te dni pa je v javnost prišla novica, da so Nemci sklenili sodelovanje s Francozi oz. francoskim obrambnim podjetjem Nexter Systems, ki je za potrebe Francoske vojske v 1990-ih razvilo glavni bojni tank AMX leclerc.

Novo skupno francosko-nemško podjetje (KMW in Nexter Systems) bi bilo, z več kot 6000 zaposlenimi in skupnim letnim prometom okoli 2,2 milijarde USD, močan kandidat za zmago v pogodbi za razvoj novega glavnega bojnega tanka za potrebe Nemške zvezne vojske (Bundeswehr).

Pripravil: A. Knific, foto: GrabCad

glavni bojni tanki 21. stoletja

SORODNE NOVICE:

Nemški parlament odobril razvoj nove generacije tankov

Nemški parlament je konec decembra 2014 potrdil predlog za razvoj nove generacije glavnega bojnega tanka, ki bo v prihodnosti v Nemški vojski zamenjal tank KMW leopard-2.

Indija bo (verjetno) prvi kupec novega ruskega tanka T-14 armata

Indija bo verjetno prvi tuji kupec novega ruskega glavnega bojnega tanka 5. generacije T-14 armata, ki so ga Rusi prvič predstavili v začetku maja 2015 na vojaški paradi ob Dnevu zmage.

Povezani članki