Nemčija Ukrajini dobavila tanke leopard 2A6 in BMP marder

by Urednik

NEMŠKI IN PORTUGALSKI LEOPARDI 2 ŽE V UKRAJINI

Nemčija je Kijevu dobavila tanke leopard 2, pa tudi bojna vozila pehote marder, vsa oprema je že v Ukrajini, poroča nemški Der Spiegel. Ukrajinci so danes pokazali tudi že prve britanske tanke challenger 2, ki so prav tako že bili pripeljani v Ukrajino, kot tudi že vsaj trije portugalski leopardi.

Nemčija je Ukrajini dostavila vse obljubljene tanke, tj. osemnajst glavnih bojnih tankov leopard 2A6. Poleg tega je v Ukrajino prispelo še okoli štirideset bojnih vozil pehote marder. Tako je Berlin ”zaprl” vse obveznosti do Kijeva za oklepna vozila. Pred tem so Nemci Zelenskemu obljubili 18 tankov in 40 bojnih vozil pehote. Konec marca pa že prihajajo sporočila z nemškega političnega vrha – nemški obrambni minister Pistorius je dejal, da bo Nemčija Ukrajini donirale več tankov leopard 2, kot je bilo obljubljeno.

O tem, da bodo tanke kmalu dostavili Ukrajini, je sredi marca poročala nemška televizijska in radijska hiša NDR s sklicevanjem na vire v Bundeswehru. Hkrati so poročali, da so ukrajinski tankisti, ki so prispeli v Nemčijo na usposabljanje, zaključili usposabljanje in bodo kmalu odšli domov, skupaj s tanki. 

Po poročanju ukrajinskih virov se Kijevu mudi, saj namerava generalštab oboroženih sil Ukrajine sestaviti udarno pest za začetek protiofenzive, ki je  načrtovana za prvo polovico aprila. Zaradi tega tudi tako kratek čas usposabljanja za tankiste tako v Nemčiji kot v Združenem kraljestvu. Nemci so odkrito povedali, da so v nekaj več kot mesecu dni uspeli ukrajinske posadke usposobiti le za osnove uporabe in vožnje precej zapletenih tankov. Toda kijevske vlade to ne skrbi, glavno ji je zbrati čim več opreme in usposobiti čim več osebja.

Medtem, kot ugotavljajo vojaški strokovnjaki, je Nemčija poleg tankov v Ukrajino premestila tudi veliko število inženirskih vozil in mostonoscev. To je predvsem posledica dejstva, da so nemški tanki veliko težji od ukrajinskih/ruskih in vsak most ne zdrži od 55 (leopard 2A4) do 63 (leopard 2A6) ton. Praktični Nemci to vedo in zato oskrbujejo oborožene sile Ukrajine s to tehniko.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Predstavitev ukrajinskih tankov challenger 2

Povezani članki