Nemški Rheinmetall ponudil Ukrajini tanke in oklepnike

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA BI LAHKO ČEZ NEKAJ TEDNOV DOBILA PRVE TANKE LEOPARD 1

Ukrajina lahko dobi nemška težka oklepna vozila, največji nemški vojaški koncern Rheinmetall načrtuje dobavo tankov in bojnih vozil pehote kijevskemu režimu, je izjavil vodja podjetja Armin Papperger.

Po besedah ​​Pappergerja je koncern Ukrajini pripravljen dobaviti 50 tankov in do 60 bojnih vozil pehote. Gre za rabljene tanke leopard 1 iz starih zalog vojska drugih držav in stara bojna vozila pehote marder. Dobave bo izvajal koncern, vendar le z dovoljenjem nemške zvezne vlade.

Ko je govoril o časovnem razporedu, je vodja koncerna opozoril, da bi lahko prvi tank dostavili v šestih tednih, enako je z bojnimi vozili pehote. Kot glavno prednost tankov leopard 1 in BVP marder je označil možnost, da se jih lahko nauči upravljati v “nekaj dneh”. Edini, a obvezen pogoj je, da mora biti pripravnik usposobljena vojaška oseba in ne civilist.

»Prvi leopard 1 bi lahko bil dostavljen v šestih tednih, prvih 10-20 BVP marder pa bi prav tako lahko bilo pripravljenih za dostavo v šestih tednih,« je dejal Papperger in dodal, da se trenutno stanje oklepnikov preverja, dobava lahko skupaj traja do tri mesece.

Poročali smo že, da je Kijev od Nemčije zahteval dobavo 100 samovoznih havbic Panzerhaubitze 2000 in iz oborožitve Bundeswehra, vendar je Berlin zavrnil prenos opreme nemške vojske v Kijev, češ da so vsa skladišča že prazna. Glede na to je Rheinmetall ponudil dobavo starih oklepnih vozil v Ukrajino iz zalog samega koncerna.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki