Nigerija dobila prve kitajske tanke VT4, oklepnike ST1 in havbice SH5

by Urednik

TUDI KITAJSKA POVEČUJE IZVOZ OROŽJA

Sredi aprila je Nigerijska vojska dobila prva naročena kitajska oklepna vozila, potem ko je nigerijsko obrambno ministrstvo s podjetjem NORINCO (China North Industries Corporation) sklenilo pogodbo za dobavo glavnih bojnih tankov VT4, samovoznih havbic SH5 105 mm in bojnih oklepnikov (uničevalcev tankov) ST1 8×8.

Po besedah predstavnika Nigerijske vojske posel zajema bojna oklepna vozila, rezervne dele in opremo za vzdrževanje, kot tudi usposabljanje tehnikov in upravljalcev oklepnikov – inštruktorji so se že udeležili šolanja na Kitajskem.

Zanimivo je, da se je Nigerija, ki se je doslej opirala na ameriške, evropske in ruske oborožitvene sisteme, odločila razširiti svoj arzenal tudi s kitajskimi sistemi.

Glavni bojni tank VT-4, znan tudi kot MBT3000, je kitajski glavni bojni tank tretje generacije, ki ga je proizvajalec NORINCO razvil za izvoz. Gre za nadgrajeno različico modela MBT2000 (VT-1) in najnovejši model tanka iz družine type 90-II.

Samovozno havbico SH5 so Kitajci razvili iz havbice SH2 in 105 mm top z dosegom 18 km namestili na podvozje transportnega vozila 6×6. NORINCO je tujim kupcem (državam v razvoju) havbico demonstriral že leta 2011 na območju Alashana  v notranji Mongoliji.

ST1 je izvozna različica osemkolesnega amfibijskega modularnega oklepnika iz družine type 08, ki jo je razvil NORINCO za ognjeno podporo pehote, hitro odzivanje in logistično podporo na bojišču. ST1 8×8 je izvozna varianta, ki so jo razvili iz samovoznega artilerijskega sistema type 11, oborožena s topom L7 105 mm. Poleg Nigerije imajo ST1 v uporabi še v vojskah Tajske, Gabona in Venezuele.

 Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki