Norvežani pošiljajo tanke na Latvijsko-rusko mejo

by Urednik

VOJAŠKA VAJA ZVEZE NATO V LATVIJI 

Približno 190 norveških vojakov, pripadnikov bataljona Telemark – ene najbolje izurjenih vojaških enot v državi, čakajo dvomesečne vojaške vaje v Latviji. Na vaji bodo sodelovali s tanki leopard 2 in oklepnimi vozili CV9030.

Vaje so odgovor na Natovo zahtevo po podpori zavezništva v luči naraščajočih aktivnosti v baltiških državah. Kot pravi norveška obrambna ministrica je to norveški prispevek k umirjanju razmer. Kot je še poudarila, načrtujejo zgolj vojaške vaje.

Pripadniki bataljona Telemark so ena najbolj izurjenih vojaških enot na Norveškem z veliko izkušnjami, saj so doslej sodelovali v mirovnih misijah v Bosni, Afganistanu in Iraku. V svoji sestavi imajo tanke leopard 2 in oklepna bojna vozila CV9030.

Kot pričakujejo, se bodo norveškim vojakom na vajah pridružili še pripadniki iz drugih držav Nato in s tem poudarili pomen zavezništva v času ukrajinske krize. S tem tudi odgovarjajo pritiskom Rusije na baltiške države.

Latvija sicer med 1. in 10. septembrom 2014 gosti mednarodno (Natovo) vojaško vajo, Steadfast Javelin II – taktično vajo kopenskih in zračnih sil, na kateri sodeluje približno 1000 vojakov iz Latvije, Združenih državah Amerike, Kanade, Italije, Nemčije in Bolgarije. Namen vaje je okrepiti sodelovanje med članicami zveze Nata, izboljšati združljivost oboroženih sil partnerjev zveze Nato in načrtovanje, usklajevanje, organizacijski sistem združenih sil.

Članice Nata naj bi na prihodnjem vrhu (4. – 5. september 2014) razpravljale o odgovoru zavezništva Rusiji, ki je obtožena vmešavanja v ukrajinske zadeve. Ruski stalni predstavnik v Natu je pred dnevi agenciji RIA Novosti izjavil, da Rusija ne načrtuje nobenih aktivnostih med vrhom Nata v Walesu.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Norveška vojska – bataljon Telemark

Povezani članki