Norvežani večajo floto izvidnikov Iveco LMV 4×4

by Urednik

NORVEŠKA VOJSKA BO DOBILA DODATNIH 62 VOZIL LMV 4X4

Norveška obrambna logistika (NDLO) je sporočila, da bo naročila še dodatnih 62 lahkih večnamenskih terenskih vozil Iveco LMV, ki slovijo po svojih voznih sposobnostih na brezpotjih, predvsem pa po eni najmočnejših zaščit na svetu, ki vsebuje tudi zaščito pred IED. Kot dodatno opcijo je možno dobiti tudi aktivno zaščito vozila (vsi elementi zaščite so bili skupaj s strukturo vozila že večkrat predstavljeni v reviji Obramba).

Norvežani so z ivecovim vozilom LMV 4×4, predvsem pa z možnostjo preživetja posadke, več kot zadovoljni. Z omenjenim naročilom bodo število svojih LMV-jev dvignili na 170 vozil, kot enega od vzrokov za nakup navajajo tudi odlično obnašanje vozila v njihovih klimatskih razmerah. Ker LMV vsakodnevno uporabljajo njihove enote v Afganistanu, je bila njihova odločitev očitno dobro pretehtana, saj na področju kolesnikov razreda 4×4 velja velika konkurenca, očitno pa jim je nekoliko olajšalo izbiro dejstvo, da sta licenčno proizvodnjo LMV odkupili tako Velika Britanija (njene posebne enote, ki se usposabljajo na Norveškem jih uporabljajo) kot tudi Rusija, uporablja pa jih še sedem drugih držav (zemljevid v galeriji). Skupaj z vozili je kupljen tudi logistični komplet, podpisana pa je tudi pogodba o sodelovanju med NDLO in Ivecom na področju oskrbe z rezervnimi deli za Norveško vojsko.

Vozila bodo prilagojena in standardizirana na dosedanje norveške zahteve na področju notranje komunikacije, trenutne dimne zaščite, elektronskih protiukrepov pred IED, klasično oborožitveno postajo in pa nadgradno notranje vodeno oborožitveno Kongsbergovo postajo (verjetno klasičen protector 151, ki ga že uporabljajo). Na vrednost tega naročila in rok dobave bo potrebno malo počakati, predvidevamo pa, da bo dobava končana prej kot v letu dni…

Pripravil: A. Vilar, foto: Military Photos

Povezani članki