Novi poljski gosenični oklepnik bursuk

by Urednik

POLJSKA VOJSKA BO ZAMENJALA OKLEPNIKE BMP-1

Na domačem orožarskem sejmu MSPO 2017 je poljski proizvajalec HSW (Huta Stalowa Wola) predstavil vozilo bursuk (jazbec), ki bo v oborožitvi Poljske vojske predvidoma zamenjalo gosenični oklepnik BWP-1.

Novo amfibijsko gosenično oklepno vozilo bursuk bo zamenjalo staro vozilo BWP-1 (pl.: bojowy wóz piechoty), poljsko izvedenko sovjetskega (ruskega) goseničnega pehotnega oklepnega bojnega vozila (IFV) BMP-1.

Gosenično bojno vozilo bursuk, ki je zasnovano in izdelano na Poljskem v HSW (Huta Stalowa Wola), lahko premaguje terenske in vodne ovire ter ime dobre manevrske zmogljivosti. Po zahtevah uporabnika – Poljske vojske – vozilo tehta približno 25 ton. Razdeljeno je v dva oddelka, prednjega z motorjem  in voznikom na levi, kupolo v sredini, v zadnjem delu pa je prostor za vkrcni del moštva.

Pogodbo o razvoju projekta bursuk so podpisali leta 2014, prvi prototip pa so predstavili prav na letošnjem MSPO. Po zagotovilih projektnega direktorja naj bi bil oklepnik nared za serijsko proizvodnjo v letu 2019, prva vozila pa bodo na voljo Poljski vojski leta 2021 ali 2022.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki