Novi Renaultov lahki vojaški terenec za specialce VFLS

by Urednik

RAZVOJ NOVIH TERENSKIH VOZIL ZA FRANCOSKO VOJSKO

Renaultov oddelek za obrambna tovorna vozila (RTD) je pred nedavnim na razstavi SOFINS v Camp de Souges pri Bordeaxu predstavil prototipno posebno lahko vozilo, namenjeno specialnim silam VFLS (Véhicule Léger Forces Spéciales – Special Forces Light Vehicle). 

Vozilo so pred predstavitvijo temeljito preizkušali vse od lanskega decembra tako na cestah kot v terenskih pogojih. V Renaultovem oddelku za vojaška tovorna vozila načrtujejo izdelavo še dveh prototipnih vozil VLFS, ki ju bodo dobavili francoski agenciji za nabave – Direction Générale de l’Armement (DGA) – za kvalifikacijska preizkušanja. Razvoj vozila VFLS naj bi bil po pričakovanjih Renaulta zaključen do konca letošnjega leta.

VFLS prazen tehta 2,9 t, najbolj obremenjen pa 4 t, ima tri sedeže (in dodatni sedež), obremenijo ga lahko z 900 kg tovora, pričakujejo pa, da bodo nosilnost tovora povečali še za 200 kg.  Vozilo je opremljeno z Mercedesovim menjalnikom ter Ivecovim pogonskim dizelskim agregatom z 200 KM. Kot pravijo pri Renaultu, so pri izdelavi uporabili nov koncept s cevasto zgradbo, ki so jo nadgradili na osnovno strukturo.

V transportno letalo C-130 bodo lahko natovorili tri vozila VFLS, iz letala pa ga bodo lahko spuščali s padalom med nizkim letom.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki