Novi ruski ATGM-ji bodo napadali od zgoraj

by Urednik

RUSKI RAZVOJ PROTIOKLEPEGA VODENEGA RAKETNEGA SISTEMA

Na spletu so se pojavili zanimivi posnetki iz poročila generalpodpolkovnika Sergeja Bakanejeva, načelnika vojaške topniške akademije Mihajlovskaja, o obetavnih protitankovskih raketnih sistemih.

Poročilo je nastalo na 23. vseruski znanstveni in praktični konferenci Ruske akademije za raketne in topniške znanosti, objavljeno v zbirki “Aktualni problemi zaščite in varnosti” v elektronski znanstveni knjižnici.

Po besedah ​​generala Bakanejeva je najboljši način za razvoj protitankovskih raketnih sistemov ustvariti en sam protioklepni vodeni raketni sistem – ATGM – za uničevanje obstoječih in prihodnjih tankov, opremljenih z vgrajeno in nameščeno zaščito, in ga čim bolj poenotiti s podobnim prihodnjim helikopterskim protioklepnim vodenim raketnim sistemom. Glavna razlika med novimi protitankovskimi raketami od obstoječih bo v uničevanju ciljev, kjer so  najmanj zaščiteni, torej od zgoraj.

Sedanje  protioklepne vodene raketne sisteme je mogoče nadgraditi z namestitvijo nočnih termovizijskih namerilnih naprav, uvajanjem enotnih vozil za nadzor v protioklepnih baterijah, vključevanjem protitankovskih sistemov v enotne taktične nadzorne sisteme in zagotavljanjem združljivosti s prihodnjimi  izvidniškimi sredstvi. Širitev obsega ciljev, ki jih je treba zadeti, bo zagotovljena z izboljšanjem kumulativnih bojnih glav in ustvarjanjem novih za razbijanje betona ter uničevanje novih oklepnikov,  zaščitnih s sodobnimi sistemi oklepne zaščite. Prihodnji protioklepni raketni sistemi naj bi delovali v vseh vremenskih razmerah in ponoči. Kot primera sta podana protioklepna vodena raketna sistema na bataljonske ravni efekt in na polkovni ravni baikal z dosegom do 15 kilometrov.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki