Novi srbski raketni sistem FK-3 je debitiral na vojaški vaji Štit 2022

by Urednik

VOJSKA SRBIJA PRIKAZALA SISTEME ZRAČNE OBRAMBE

Srbija je na vojaškem letališču “Polkovnik-pilot Milenko Pavlović” v Batajnici v okviru vaje Štit 2022 (Ščit 2022) predstavila svoj novi raketni obrambni sistem zemlja-zrak (SAM) FK-3, ki ga je kupila od Kitajske.

Izvozna različica kitajskega raketnega sistema srednjega dosega HQ-22 je bila uradno razkrita v soboto 30. aprila 2022, potem ko je 12 letal Y-20 letalskih sil kitajske ljudske osvobodilne vojske (PLAAF) 9. in 10. aprila sisteme dostavilo na letališče Nikola Tesla.

Po besedah srbskega obrambnega ministra Nebojše Stefanovića, ki se je vaje udeležil skupaj s številnimi drugimi visokimi uradniki, vključno s predsednikom države Aleksandrom Vučićem, so bile pridobljene skupno štiri baterije zračnoobrambnega sistema FK-3.

FK-3 je nekoliko manj opremljena različica HQ-22, ki jo je kitajska vojska začela uporabljati leta 2017. Rakete HQ-22 lahko napadejo cilje na višini do 27 km in imajo navedeni doseg do 170 km. Polaktivno radarsko vodene rakete so zasnovane za prestrezanje balističnih in manevrirnih raket, kot tudi letal, helikopterjev in brezpilotnih letalnikov.

Po navedbah obrambnega ministrstva so na vaji Štit 2022 s sistemi FK-3 zagotavljali zračno obrambo pred lovci MIG-29, jurišnimi letali Orao (orel) in trenažnimi jurišniki G-4 ter helikopterji (Mi-17, Mi-35).

Obrambo raketnih sistemov zračne obrambe FK-3 je simuliral raketno-topniški sistem zemlja-zrak srednjega dosega pancir S-1, ki ga je Srbija kupila od Rusije.

V sklopu vaje Štit 2022 so uporabili tudi kitajska bojna brezpilotna letala CH-92A – Srbija jih je prejela julija 2020 -, ki so se na manevrih pridružila še 60 drugim letalom in helikopterjem.

Pripravil: A. Knific, foto: srbsko obrambno ministrstvo

Povezani članki