Peru želi kupiti obnovljene ameriške oklepnike stryker 8×8

by Urednik

BO PERU POSTAL PRVI TUJI KUPEC OKLEPNIH VOZIL PEHOTE STRYKER?

Peru se zanima za nakup 178 obnovljenih ameriških oklepnih kolesnih vozil stryker. Skupaj z opremo bodo veljali 668 milijonov dolarjev, so sporočili z ameriškega State Departmenta, ki je prodajo v začetku decembra že odobril.

Perujska vlada je dala zahtevek za prodajo 178 obnovljenih osemkolesnikov stryker ameriškega proizvajalca General Dynamics, na katere Ameriška kopenska vojska več ne računa. Obnovljene oklepnike bo Perujska vojska (predvidoma) kupila skupaj z daljinsko vodenimi oborožitvenimi postajami s težkimi mitraljezi M2, metalci dimnih granat, navigacijskim sistemom, rezervnimi deli in opremo za usposabljanje,

Če bo do prodaje zares prišlo, bo Perujska vojska prvi kupec (pa čeprav rabljenih) in tuji uporabnik oklepnikov stryker 8×8 – razvili so jih na osnovi kanadskih oklepnikov LAV III, ki so zasnovani na švicarskih vozilih Mowag (danes tudi del General Dynamicsa) piranha IV. Za ameriške strykerje je v zadnjem desetletju vladalo zanimanje s strani Kanade (različica mobilna havbica), Izraela in Litve, vendar do dogovorov/prodaje ni prišlo. Še vedno pa se kot potencialni kupci omenjajo Čile, Kolumbija in tudi Irak.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki