Poljska načrtuje licenčno proizvodnjo korejskih tankov K2 black panther

by Urednik

POLJSKA VOJSKA NAJ BI PREJELA 1000 TANKOV K2

V skladu s pogodbo, sklenjeno s Seulom, bo Varšava začela lastno proizvodnjo korejskih glavnih bojnih tankov  K2 black panther. Prve primerke teh bojnih vozil naj bi poljski vojski predali že leta 2026, so sporočili s poljskega obrambnega ministrstva.

Vodja poljskega vojaškega ministrstva Mariusz Blaszczak je povedal, da bo ministrstvo za obrambo najprej kupilo 180 južnokorejskih tankov K2 black panther, navsezadnje pa bi ob domači proizvodnji poljska vojska imela v arzenalu kar 1000 črnih panterjev.

Po besedah ​​tiskovnega sekretarja Agencije za orožje Ministrstva za nacionalno obrambo Poljske, podpolkovnika Krzysztofa Platka, bodo v prihodnje vsi tanki, vključno s 180 tanki K2 black panther, kupljenimi v Južni Koreji, nadgrajena na standard K2PL.

Obenem bo imela poljska vojska poleg 1000 južnokorejskih tankov na voljo še približno 350 ameriških abramsov in nemških leopardov, kar lahko po besedah ​​nekdanjega poveljnika kopenskih sil generala Waldemarja Skrypchaka povzroči določene težave. Prvič bo po mnenju vojske tako velika tankovska flota zahtevala velike finančne naložbe za njeno vzdrževanje. Drugič, kar je najpomembneje, na Poljskem morda preprosto ni dovolj tankistov. Skripčak je pojasnil, da je služba v tankovskih silah zelo težka in zahteva resno izobraževanje in usposabljanje. Hkrati pa je, kot kažejo javnomnenjske raziskave, na Poljskem vedno manj ljudi, ki želijo služiti vojaški rok.

Na koncu je upokojeni general dodal, da ni proti omenjenim pobudam poljskega obrambnega ministrstva, vendar morajo biti pripravljeni na dejstvo, da bo v ogromni tankovski vojski preprosto primanjkovalo tistih, ki bodo upravljali te stroje.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki