Poljska se je odločila za nakup tankov abrams SEPv3

by Urednik

POLEG LEOPARDOV BO IMELA POLJSKA VOJSKA ŠE ABRAMSE

Poljsko obrambno ministrstvo je potrdilo svojo odločitev, da bo od ZDA kupilo približno 250 najnovejših različic glavnega bojnega tanka M1A2 abrams SEPv3, ki so ga izbrali v okviru programa Wilk, katerega namen je izbrati zamenjavo za tanke T-72 in PT-91.

Le dva meseca zatem, ko je Poljska razkrila načrte o nakupu 24 turških brezpilotnih letal TB2 bayraktar, so obelodanili tudi odločitev o izbiri glavnih bojnih tankov. Presenetljivo je izbor padel na ameriške tanke M1A2 abrams SEPv3, pa čeprav ima Poljska vojska v svoji oborožitvi že okoli 250 nemških tankov leopard v standardih 2A4 in 2A5. Poleg tega država trenutno nadgrajuje svoje leoparde 2A4 na standard 2PL, da bi izboljšali ognjeno moč, balistično zaščito, varnost in udobje posadke. Posodobitev se izvaja po pogodbi iz leta 2015 in bo vključevala 142 tankov v inventarju Poljske vojske.

V izboru programa Wilk je bil poleg ameriškega abramsa in nemškega leoparda tudi južnokorejski tank K2 black panther (črni panter).

Leta 2019 je Varšava sicer izrazila zanimanje za evropski projekt prihodnjega glavnega bojnega tanka, katerega sta začeli skupaj načrtovati Francija in Nemčija. Toda vse do danes tem izjavam ni sledila nobena zavezujoča odločitev.

Poljske oborožene sile so že pred časom izrazile interes za dodatnih 250 tankov. Za nove tanke M1A2 abrams SEPv3 in še vsaj ducat goseničnih vozil za usposabljanje tankistov naj bi Poljska odštela med 3 in 5 milijardami dolarjev. Novi tanki bodo znatno razširili zmogljivosti tankovske flote Poljske vojske. V zadnjih dopolnitvah so leta 2002 od Nemške vojske kupili 128 rabljenih tankov leopard 2A4, leta 2013 pa je poljsko obrambno ministrstvo podpisalo dogovor o nakupu nadaljnjih 119 tankov leopard 2A4 in 2A5 iz Nemčije.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forums

Povezani članki