Poljska vojska bo dobila nove protiletalske sisteme PSR-A pilica in piorun

by Urednik

POLJSKA DRŽAVA PODPIRA POLJSKO OBOROŽITVENO INDUSTRIJO

Poljsko obrambno ministrstvo je v teh dneh podpisalo pogodbo za nakup 6 baterij sistema zračne obrambe zelo kratkega dosega PSR-A pilica in 1.300 prenosnih protiletalskih raketnih sistemov piorun (najsodobnejša poljska različica sovjetske 9K38 igla).

Pogodbo v vrednosti 180 milijonov dolarjev za šest baterij zračno-obrambnega sistema zelo kratkega dosega(VSHORAD)  PSR-A pilica, ki združuje raketni in topovski sistem, so podpisali s poljskim podjetjem Základy Mechaniczne Tarnow (ZMT). Prvi dve bateriji PSR-A pilica bo Poljska vojska dobila v letu 2020.

Baterija protiletalskega sistema PSR-A pilica je sestavljena iz šestih topovsko-raketnih sistemov ZUR-23-2SP jodek-SP, poveljniškega vozila, šestih vlečnih vozil, dveh tovornjakov za transport streliva, dveh tovornjakov za transport in mobilne radarske postaje ZDPSR sola. Vsaka sistem ZUR-23-2SP jodek-SP je sestavljena i z dveh prenosnih protiletalskih raketnih sistemov PZR grom (MANPADS grom) kot primarnim orožjem in dvema protiletalskima topoma kratkega dosega 2A14 (23 mm). Zasnovani so za uničenje letalskih ciljev na nizkih in srednjih nadmorskih s pomočjo raket grom in 23 mm topovske granate.

Poljska naročila nove raketne sisteme piorun

Poleg baterij sistemov zračne obrambe PSR-A pilica se je poljsko obrambno ministrstvo odločilo še za nakup prenosnih raketnih sistemov zračne obrambe piorun (najsodobnejša poljska različica PZR grom oz. 9K38 igla). Proizvajalec Mesko, ki je del državne Poljske oborožitvene skupine (PGZ), je dobil naročilo za 1.300 raketnih sistemov piorun v vrednosti okoli 220 milijonov dolarjev.

Piorun je posodobljena različica prenosnega raketnega sistema PZR grom, ki ga je poljsko podjetje Mesko izdelalo na osnovi sovjetske 9K38 Igla (SA-18 grail) po letu 1990.

Raketni sistem piorun je močno izboljšan in ima že vgrajene nekatere sisteme, ki  bodo kos izzivom spopadov v prihodnosti,  vključno z zaznavanjem načrtovanih zračnih napadov in motenjem sistemov. Poljski MANPADS ima vgrajen tudi nočnogled, ki omogoča uporabo tudi v temi, raketa pa ima doseg povečan na 6 km.

Pripravil: A. Knific, foto: Defence 24, Military Photos

Povezani članki