Poljski obrambni minister: “Prisotnost Ameriške vojske bo izboljšala naše odnose z Rusijo”

by Urednik

ZDA V VZHODNO EVROPO POŠILJAJO 4.000 VOJAKOV IN 2.000 OKLEPNIKOV

Tako meni poljski obrambni minister Antoni Macierewicz, ki je izjavil, da bo prisotnost Ameriške vojske na Poljskem vplivala na izboljšanje odnosov z Rusijo, saj naj bi veljal rek “močnejši si, več prijateljev imaš!”

Vodja vojaškega resorja Poljske Antoni Macierewicz je izjavil, da je ministrstvo za obrambo ZDA obljubilo,da bo v Srednjo in Vzhodno Evropo napotilo 4.000 vojakov in približno 2.000 oklepnikov ter transportnih sredstev. Ameriška brigada bo nameščena torej v teh dveh regijah Evrope in ne samo na poljskem, je še izjavil Macierewicz med nedavnim obiskom poligona za usposabljanje Drawsko Pomorski. Tam bodo v juniju 2016 obsežni vojaški manevri “Anakonda 2016”, na katerih bodo prisotne sile zveze Nato in zaveznice. Gre za največje vojaške manevre na Poljskem po letu 1989, sodelovalo pa bo skupaj skoraj 30.000 vojakov.

Po mnenju poljskega obrambnega ministra so ti manevri izjemen vojaški projekt, ki bo imel velik vpliv na položaj v Evropi.

“Poljska  in države vzhodnega krila se lahko počutijo varneje zahvaljujoč sodelovanju  in članstvu v največji in najmočnejši obrambni zvezi na svetu,” je še poudaril poljski obrambni minister Macierewicz. “Cilj teh manevrov je, da se zaustavi vsakega nasprotnika in pokaže zmogljivosti zavezništva.“

Že prej je poljski predsednik Andrzej Duda med obiskom Washingtona izjavil, da se po pripojitvi Krima “s pomočjo vojaške sile” čas miru v Evropi, kot kaže, minil.

Rusija se bo odzvala na povečano ameriško vojaško moč v Vzhodni Evropi

V sredo (30. marca 2016) so v Pentagonu razkrili svoje načrte, da na vzhodne meje zveze Nato namestijo 250 tankov abrams, bojnih oklepnih vozil bradley ter samovoznih havbic Paladin, ob tem pa še več kot 1700 dodatnih kolesih oklepnih vozil in tovornjakov. S to potezo želijo poskrbeti za odvračanje tako imenovane “ruske agresije”, kar bo prva taka razporeditev ameriških vojaških enot po koncu hladne vojne.

Še isti dan je prišel odgovor s strani Rusije. Ruski odposlanec v zvezi NATO Alexander Grushko je dejal, da Rusija ne bo pasivno gledala ZDA in Nato kako kopičita orožje v Evropi, asimetrični odziv ruskih vojaških sil pa bo izjemno učinkovit, a ne drag in v skladu z razumevanjem Rusije o obsegu vojaške grožnje.

“Mi bomo izkoristili vse vojaške ukrepe, ki se nam zdijo potrebni za protiutež na to okrepljeno prisotnost (Ameriške vojske), ki, mimogrede, nima utemeljitve sploh,” je še dodal Grushko.

Pripravil: B. Knific, A. Knific, foto: Dvidhub, Wikipedia

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki