Posodobitev T-90 s tehnologijami s tanka T-14 armata

by Urednik

NOVE PODROBNOSTI O MODERNIZIRANEM RUSKEM TANKU T-90M PRORYV-3

Rusija razvija novo, posodobljeno verzijo tanka T-90, kar bo že tretji tank te različice po prvotni T-90 iz leta 1993 in posodobljeni T-90A, nova pa bo dobila oznako T-90M proryv-3 (perboj-3).

V novi tank T-90M naj bi vgradili kar nekaj tehnologij, razvitih za prihajajoči glavni bojni tank T-14 armata. V novo različico T-90M bodo nadgradili obstoječe tanke T-90A.  Verjetno bo ta nadgradnja dosti cenejša kot pa novi – sicer zastrašujoči, a precej dragi – tank  T-14 armata.

Predvsem naj bi s tem posodobitvenim posegom izredno povečali učinkovitost devetdesetke – kar za dvakrat, so poročali na ruskem vojaškem spletnem portalu TV Zvezda. Projekt so v Uralvagonzavodu imenovali kar ”preboj” (‘Прорвать’), na njem pa bodo preizkusili vrsto tehnoloških in tehničnih novosti, ki jih razvijajo za tank četrte generacije. S tem si obetajo poleg povečane učinkovitosti tega tanka tudi povečanje zanimanja tujih kupcev zanj.

Ena največjih pridobitev tega oklepnika bo nova verzija gladkocevnega topa 2A82-1M kalibra 125-mm, ki so ga razvili ta T-14 armata, skupaj z novim avtomatskim polnilcem. Nov bo tudi sistem računalniškega upravljanja ognja, za katerega je značilna visoka natančnost, kadenca ognja (število izstreljenih granat na minuto) in ”podaljšano” življenje topovske cevi. Kot poudarjajo, gre za obsežno posodobitev, skupaj pa bodo prenovili kar 400 tankov T-90A. Prav tako bodo T-90M opremili s sistemom aktivne zaščite afganit, uporabili pa tudi nekaj konstrukcijskih prijemov za boljšo pasivno protioklepno zaščito tanka, T-90M  proryv-3 bo prav tako opremljen s paketom reaktivne oklepne zaščite. Kaj lahko bi bil prav aktivni zaščitni sistem afganit ključni igralec na bojnem polju, ki bi obrnil potek bitk. Rusi namreč trdijo, da lahko uniči tudi prihajajoče kinetične izstrelke, za kar pa obstajajo na zahodu resni dvomi. Takega mnenja je tudi Michael Kofman, znanstveni raziskovalec ameriškega Centra za mornariške analize, ki zatrjuje, da slednje ni realno.

Četudi Rusi morda pretiravajo in v preveliki meri prisegajo na zmogljivosti aktivnega zaščitnega oklepnega sistema afganit, bi bil lahko T-90 M proryv-3 zastrašujoč  bojni stroj.

T-90 je sicer posodobljena konstrukcije T-72 (z nekaterimi elementi s tanka T-80), ki se je izkazal z nič koliko uspešnimi nadgradnjami (ne le v Rusiji, pač pa tudi drugod, – celo Hrvaška ima sodobno različico tega tanka degman, prav tako Srbija, Poljska, Ukrajina in Češka…). Vsekakor je T-90 potrdil vsestranskost izvirne šasije – konstrukcije (še sovjetskega) tanka T-72.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki