Predsednik Severne Makedonije podpisal dokument o pristopu k Natu

by Urednik

SEVERNA MAKEDONIJA NA PRAGU ZVEZE NATO

Predsednik Stevo Pendarovski iz Severne Makedonije je podpisal dokumente, ki bodo državi omogočili vstop v Nato – podpisal je končni pristopni dokument za vstop majhne balkanske države v Nato.

Pendarovski je 20. marca 2020 podpisal listino o pristopu, s katero bo država kmalu postala 30. članica zahodne vojaške zveze. Predsednik je lahko dokument podpisal, potem ko je Španija 17. marca postala zadnja članica zavezništva, ki je ratificiralo članstvo nekdanje jugoslovanske republike. Španski parlament je bil prisiljen glasovati o članstvu na daljavo zaradi bojazni, da bi zasedanje odpadlo zaradi koronavirusne krize. Po glasovanju španskega parlamenta je generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg na Twitterju zapisal, da ” s tem vsi zavezniki pozdravljajo našo skorajšnjo 30. članico. Čestitamo, Severna Makedonija!”

Severna Makedonija je dobila protokol o pristopu k članstvu v Natu februarja 2019 po sporazumu z Grčijo leta 2018, ki je ime nekdanje jugoslovanske republike spremenil iz Makedonije in tako rešil več desetletij trajajoči spor med Skopjem in Atenami. ZDA in evropski zavezniki so podprli prizadevanja Skopja, da se pridruži zavezništvu, kot del odgovora na prizadevanja Rusije in Kitajske za upočasnitev poskusov povečanja vpliva na Balkanu.

Pripravil: B. Knific, foto: Vojska Severne Makedonije

 

Povezani članki