Predstavljen nemški lahki tank lynx 120

by Urednik

NOVI NEMŠKI OKLEPNIK NAMENJEN TUDI ZA IZVOZ

Nemški koncern Rheinmetall Defense je uradno predstavil nov oklepnik lynx 120, ki je namenjen za ognjeno podporo ali kot lahek tank.

Glavni cilj razvoja nove opreme je bil zagotoviti celovito ognjeno podporo in uveljaviti protitankovske zmogljivosti bojnih vozil pehote KF41, navaja spletna stran proizvajalca.

Zahodni opazovalci se v ocenah novega bojnega modula razlikujejo: nekateri menijo, da je brez posadke, drugi o tem dvomijo. Vizualno je kot manjša in lažja različica tanka leopard 2A7+, vendar ima bolj poenostavljeno obliko. 120 mm gladkocevni top oklepnika, ki je sposobna izstreliti programirane detonacijske izstrelke DM11, pokriva ohišje, podobnim tistemu, ki se uporablja v modulu Lance na KF41; dimne granate so razporejene v dveh vrstah ob straneh kupole. Na strehi kupole sta optoelektronska postaja in daljinsko vodeni mitraljez 12,7-mm.

Dodatna oprema, ki bistveno poveča situacijsko osveščenost posadke, je vsestranski nadzorni sistem, ki ga sestavlja nabor 360° kamer s samodejnim zaznavanjem in sledenjem cilja. Osnovni nivo balistične zaščite tako za kupolo kot za trup je odvisen od potreb naročnika in se lahko poveča z vgradnjo dodatnih oklepnih modulov, ki jih lahko posadka postavi sama. Opcijsko je na voljo nemški kompleks aktivne zaščite AMAP-ADS.

Predstavitev lynxa 120 nemškemu proizvajalcu potencialno omogoča sodelovanje na indijskem razpisu za dobavo lahkega tanka. Tekmec Nemcem na tem razpisu je Ruska obrambna industrija s samovoznim protitankovskim oklepnikom sprut-SDM1.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

Povezani članki